Î ncălzirea vremii a generat topirea zăpezilor, iar ploile, care nu au fost însemnate cantiatativ, au contribuit și ele la creșterea debitelor în zona Văii Jiului. Sunt învolburate toate apele și au adus cu ele în zona stațiilor de tratare aluviuni și multe crengi, așa că toate acestea lucrează acum cu reactivi. Valea Jiului este sub coduri de atenționare meteo și hidro, până joi.
A plouat cu maxim 17,5 l/mp în zona de Vest a Văii Jiului și cu aproximativ 15 l/mp în zona Jieț, dar apele sunt învolburate. Au fost ajutate șli de încălzirea vremii, care a topit cantuități mari de zăpadă și toate au adus aluviuni la vale. Așa că alimentarea populației cu apă s-a făcut din rezervoare și câteva stații au fost oprite. „Suntem sub atenționare și hidro și meteo. Din punct de verede al alimentării cu apă potabilă, nu sunt probleme la populație, dar 3 stații importante din sistemul nostru de alimentare cu apă potabilă, Taia Jieț, Zănoaga, funcționează la turbidități de 600 de ori mai mari decât o turbiditate normală”, a spus Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului.
Angajații de la Apa Serv au verificat incluisv sursa de alimentare de la Valea de Pești, ca și barajul, pentru a vedea dacă sunt probleme. Iar potrivit celor de la Apele Române, barajul este în acest moment cu 3 m sub nivelul normal. „Suntem pregătiți și acolo să funcționăm cu reactivi, dacă e cazul. Asta, dacă urmează ca viitura să tulbure lacul”, a mai adăugat Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului.
Mai mult, în fiecare oraș sunt pregătite echipe de intervenție, dacă vor fi probleme la canalizare, știut fiind că apele pluviale sunt preluate în rețeaua de canalizare.
Potrivit datelor oficiale, pentru zona de sud a județului Hunedoara a existat miercuri o atenționare de COD GALBEN, de fenomene imediate, în inetrvalul orar 10,30 -15.00. Au fost prognozate intensificări ale vântului, care ar fi putut ajunge la 90-100 km/h la altitudini, în zona de munte, până la mijlocul nopții de miercui spre joi.
Diana Mitrache