În partea de sud a Curţii Husarilor, chiar la baza podului, în partea dreaptă a acestuia, vizitatorii Castelului pot observa o construcţie de mici
dimensiuni, realizată din cărămidă, recent restaurată, ce adăposteşte o frumoasă statuie aparţinând Sf. Ioan de Nepomuk. Primele dovezi sigure pentru prezenţa acestei construcţii datează de la începutul secolului al XIX-lea, când apare în mai multe reprezentări grafice.
”Statuia prezintă interes în special pentru turiştii catolici şi reformaţi, care cunosc povestea preotului declarat sfânt. Johannes Wolflin din Pomuk (Boemia). Cunoscut sub numele de Johannes Nepomuk, a fost educat la Universitatea din Praga și începând cu anul 1372 ocupă funcţiile de notar în cancelaria arhiepiscopală, înalt prelat al catedralei, iar apoi, în anul 1380 este hirotonisit ca preot în cadrul bisericii Sf. Gallus. În 1389 este numit vicar general al arhiepiscopiei din Praga, devenind totodată şi confesorul personal al reginei, soţia lui Wenceslas al IV-lea (1378-1400), rege al Boemiei şi împărat al Sfântului Imperiu Roman, suveran cu care Johannes intră în conflict din cauza susţinerii energice a drepturilor Bisericii.
Conform legendei, Wenceslas al IV-lea a încercat să-l convingă pe Nepomuk să încalce secretul spovedaniei şi să-i spună secretele reginei, dar fiind refuzat, la 20 martie 1393, l-a arestat, l-a torturat cu cruzime şi apoi i-a aruncat trupul neînsufleţit în râul Vltava. Apariţia a cinci stele deasupra râului, i-a dezvăluit reginei locul unde se afla trupul prelatului, ce a fost luat din ape și înmormântat în catedrala Sf. Vitrus din Praga. Ulterior, Johannes de Nepomuk este canonizat, devenind astfel ocrotitorul podurilor, al celor care păstrează o taină şi al corăbierilor”, arată administrația locală de la Hunedoara.
Recent restaurată, nișa a fost dotată cu două mici reflectoare, precum și cu un gărduleț din fier forjat. Statuia sfântului Ioan de Nepomuk și-a reluat locul primind vizitatorii Castelului.
Lucrările de restaurare a construcţiei şi statuii fac parte din amplul proiect de conservare, restaurare şi punere în valoare a Castelului Corvinilor derulat în această perioadă de Primăria municipiului Hunedoara, mulţumită unei finanţări europene obţinută prin POR 2014 – 2020, în valoare totală de aproximativ 5 milioane de euro.
Monika BACIU