Un simplu calcul, doar într-un rãstimp de o sãptãmânã, aratã cã aproximativ 200 de familii din Petrila primesc bani din strãinãtate de la rudele aflate la muncã prin tãri ale Europei, dar si pe alte continente. Este pâinea care vine mai ales prin Money Gramm.

Doar la un singur punct de lucru al unei bãnci din Petrila, 30 pânã la 40 de persoane/zi primesc bani pentru a-si putea plãti facturile sau pentru a supravietui.

Transferuri în conturi bancare sau ridicãri directe la ghisee, în lei sau valutã, bani trimisi din tãri strãine, se opereazã zilnic la bãncile din Valea Jiului. Doar la un punct de lucru, al unei bãnci din Petrila, transferurile de bani prin serviciul Money Gram sunt în numãr de minim 30.

”Foarte multi aleg acest serviciu pentru cã este ceva mai ieftin. Foarte multe

persoane primesc bani din strãinãtate. Sumele nu sunt mari. Cel mai frecvent transfer este cel în sumã de 50 de euro, apoi 150-200 euro si la intervale mai mari, sume mai consistente” – ne-a declarat un lucrãtor bancar.

”Sotul meu îmi trimite sãptãmânal câte 50 de euro. Este în Olanda, la muncã de trei ani. Nu ne-am descurca altfel, pentru cã avem un copil, o mamã bolnavã, plus facturile la apartament, pe care nu le pot acoperi din salariul meu. De exemplu acum am de plãtiti 4 milioane lei la curent, gazul încã un milion si ceva, plus apa, gunoiul si gata salariul. Cu banii pe care ni-i trimite Mihai, sotul meu, trãim… Când vine acasã, sau merg eu la el, atunci ne îmbrãcãm, mai reparãm prin casã si pun ce trebuie pentru iarnã ca sã facem economie” – a declarat Maria Ildiko Bortock, din Petrila.

”Am o singurã nepoatã pe care am crescut-o de micã. A fost nevoitã sã-si urmeze sotul în Germania, cu cei doi copii cu tot. O duc bine acolo, copiii au conditii la scolile de acolo. Au trecut doi ani de când a plecat… Sunt singurã si mi-e tare greu. Îmi trimite bani sã am cãldurã si ce îmi trebuie pe aici, cã bãtrânii sunt tare frigurosi, iar durerile reumatice nu îmi dau pace. Mi-e greu singurã… Mai mult mi-e fricã, nu stiu, dar nu mai am putere si nu mai sunt sigurã pe mine. Dar dacã nu mi-ar trimite bani, nu m-as descurca” – ne-a povestit Eugenia Baran, de 73 de ani, din Petrila.

Un simplu calcul, doar într-un rãstimp de o sãptãmânã, aratã cã aproximativ 200 de familii din Petrila primesc bani din strãinãtate de la rudele aflate la muncã prin tãri ale Europei, dar si pe alte continente. Este pâinea care vine mai ales prin Money Gram.

Ileana Firtulescu