6_siteCastelul Corvinilor din Hunedoara ar putea fi locatia idealã pentru tinerii cãsãtoriti, care doresc sã simtã atmosfera medievalã la propria lor nuntã.

Monumentul istoric de secol XV poate fi închiriat în totalitate, dar numai de cei cu dare de mânã. Astfel, pentru 10 ore, cât se prespune cã dureazã ceremonia de nuntã cu tot cu petrecerea de dupã, Castelul Corvinilor poate fi închiriat cu 10.000 de lei. Cei care vor sã se cãsãtoreascã la Castelul Corvinilor trebuie sã depunã o cerere la Primãria Hunedoara, apoi trebuie sã cearã si avizul Directiei Judetene de Culturã, Culte si Patrimoniu Cultural. Iar în acest pret nu intrã decât locatia, în timp ce aceia care vor sã petreacã în stil medieval trebuie sã respecte normele de protectie a monumentelor. Mai este o variantã ce face referire strict la capelã, care nu are un tarif prea piperat, respectiv 400 de lei pentru o jumãtate de orã. Iar acum, Capela Castelului, a devenit pentru hunedoreni ceea ce reprezintã Poarta sãrutului din Târgu Jiu pentru cuplurile care aleg sã îsi uneascã destinele. Anul trecut sapte cupluri de hunedoreni, dar si de strãini, au închiriat capela pentru a-si oficia cãsãtoria, civil sau religios, dar sunt alte zeci de cupluri care au trecut pe aici mãcar pentru o fotografie în cea mai frumoasã zi a lor ca si cuplu.

Legendele Capelei

6_1siteDacã acum este propice pentru cei cu dare de mânã, în trecut Capela Castelului era destinatã nobililor. Muzeografii spun cã, în trecutul ei, capela a functionat ca

loc de rugãciune al romano-catolicilor, fiind rezervatã nobililor care trãiau în castel, iar

posibilele cununii religioase nu sunt consemnate. Iar anul acesta se asteaptã chiar un numãr record al celor care vor sã-si uneascã destinele aici si au început deja rezervãrile, desi nuntile au loc la varã. La fel ca si Castelul Crovinilor, capela este înconjuratã de legende transmise din generatie în generatie. Una dintre ele o are în prim plan pe Elisabeta Szilágyi, sotia lui Ioan de Hunedoara. Povestea spune cã regina ar fi dat ordin ca, în cazul în care nu i-ar fi plãcut modul cum urma sã arate balustrada capelei, mesterul care lucra la constructia ei sã fie decapitat. Speriat de cele auzite, arhitectul a fugit din castel înainte de a termina lucrarea, dar a si povestit tuturor despre cruzimea reginei si nici un alt mester nu a mai continuat constructia. Asa se face cã balustrada de la scãrile capelei a rãmas neterminatã pânã în zilele noastre.

Carmen Cosman