P este tot în Europa se văd efectele, mai mult sau mai puțin dezastruoase, ale dezindustrializării. Dar cel mai bine se vede în Valea Jiului.
Și asta o spun oameni care au ales să vină la noi, ca să vadă și să studieze efectele grave pe le-au avut închiderea mineritului și a industriilor conexe lui, efecte care au lăsat lumea pe dinafară. Unul dintre acești specialiști este și Hannah, o tânără care își dă doctoratul pe studii făcute la noi, în Valea Jiului.
Hannah Bartels vine din Germania și deja vorbește foarte bine limba română. A ales România și, explicit Valea Jiului, după ce a studiat presa, deși putea să aleagă orice stat european, orice zonă în care industria a fost cândva pilon principal. Hannah a venit la noi, în Valea Jiului și noi am găsit-o la fosta mină Petrila, unde era alături de voluntarii care fac pregătiri pentru a face din fosta mină, un loc cu acțiuni culturale.
„Eu fac un doctorat pe tema antropologiei culturale și sociale în Hamburg, Germania. A fost un drum mai lung, pentru că eu deja făcusem cercetare, pentru masteratul meu, în România și, când am hotărât tema pentru teza mea de doctorat, m-am gândit să mă axez mai mult pe tineri. Iar profesorul meu coordonator a zis de ce nu mă duc spre dezindustrializare? Și m-am uitat pe harta României și pe știrile de aici și am găsit Valea Jiului. Este un caz extrrem, unde dezindustrializarea a fost foarte abruptă”, a spus Hannah Bartels, doctorand.
Vorbește cu tinerii de la noi, îi întreabă cum au simțit ei, cum văd ei viitorul și ce și-ar dori. De ce pleacă, ori de ce ar rămâne și fiecare amănunt e trecut în teza sa de
doctorat. Așa că o primă concluzie este deja oarecum conturată.
„Este mai mult despre viitor, decât despre trecut și, dacă nu ne gândim la viitor, nici prezentul nu poate exista fără trecut. Eu sunt interesată de cum văd tinerii de aici viitorul. Eu am un studiu despre tinerii de aici și cum văd ei viitorul, într-o zonă despre care se spune că nu are viitor. E complex. Tinerii sunt afectați d etrecut, dar au și idei de viitor. Sunt la un punct, prinși între politică, cu salarii mici, la o fază în viață care este și complexă. Fiecare își caută drumul și în tot haosul ei își caută viitorul”, a mai spus Hannah Bartels.
Valea Jiului, pe întregul ei a cunoscut puternic efectele închiderii minelor. Și, poate, generațiile tinere sunt cele mai afectate. Pentru că tinerii pleacă de aici și rămân doar pensionarii. Astfel de efecte sunt în toată Europa, iar doctoranzii caută să vadă asta în comunitățile puternic afectate. Petrila este, așa cum spune Hannah, locul ideal, pentru că aici se încearcă și salvarea zonei.
Diana Mitrache