T ranziția unei zone precum Valea Jiului, de la minerit, la o altă perspectivă viabilă, este și în atenția studenților de la Universitatea Babeș Bolyai. O parte dintre studenții la Geografie au ajuns la noi și au vizitat fosta exploatare minieră de la Petrila, muzeul salvatorilor și au văzut cum Ion Barbu, alături de voluntari au creat aici o nouă viziune. Vin și ei cu idei și spun că, la final, vor avea un eventual plan.
Studenții pasionați de reconversii și zone industriale vin în Valea Jiului, atrași de potențialul pe care îl are zobna, pentru studiile pe care ei le fac. Aici găsesc tot ce au nevoie și sunt lăsați să își pună la încercare imaginația și priceperea.
„Sunt aici studenți de la UBB, de la specializarea Planificare teritorială, veniți în practică să vadă cum se face reconversia în astfel de zone și să înțeleagă cum se face reconversia patrimoniului industrial de aici”, a spus Mihai Danciu, reprezentant al ONG Planeta Petrila.
„Suntem într-o aplicație de teren cu studenții noștri. Suntem cazați la Baru Mare și bineînțeles că problema Văii Jiului ne interesează în mod direct, pentru că suntem cu studenții de las Planificare Teritorială și bineînțeles noi încercăm să îi aducem în contact cu realitatea unei zone miniere care suferă foarte mult în urma închiderii activităților miniere. Încercăm să îi stimulăm să găsească și ei soluții, ponind de la exemple de bune practici, cum este și cel de la Petrila, unde s-a făcut reconversia. Noi facem ateliere de lucru și, după ce se vor acomoda cu realitatea, vom avea o ședință de brainstorming în care să formuleze și ei soluții funcționale de reintegrare a acestor zone miniere abandonate”, a mai spus și conferențiar Sorin Filip, Universitatea Babeș Bolyai Cluj Napoca.
Și, după o primă vedere, studenții au identificat aici câteva aspecte ce pot fi evidențiate. Avem o ciclodrezină, dar ar merge și un tren, așa că ideile lor vin, pe măsură că trec prin fostul perimetru al minei, transformat în ceea ce este azi. „Vrem să reintegrăm total zonele industriale și să revitalizăm întreg teritoriul și atunci căutăm și soluții pentru aceste zone industriale și vrem să vedem cum s-ar putea revalorifica turistic sau chiar refuncționalizăm total spațiu. Și, dat fiind că aici aveți o cale ferată îngustă, poate ar merge un tren turistic care să atragă oamenii și, totodată, remodernizarea clădirilor ar putea să atragă, precum mocănițele în zona de munte”, a spus Matei Ștefan Lutz, student la UBB.
Toate ideile lor vor fi luate în calcul, dacă sunt bune și aplicate, dacă vor fi foarte bune, așa că, pentru autoritățile de la noi o astfel de vizită este și o oportunitate de dezvoltare.
Diana Mitrache