Oameni de afaceri, autorități locale, investitori în turiosm și ONG-uri au venit să discute pe marginea proiectului de dezvoltare al municipiului Vulcan. S-a luat în calcul fiecare variantă, care să ducă la o mai bună organizare în timp a tuturor activităților ce vor intra în Strategia de Dezvoltare Locală.
Autoritățile locale de la Vulcan au adunat, la masa discuțiilor, toți pionii importanți ai comunității și au încercat să spună fiecare ce are în plan, ce ar dori, ori ce se pretează și ar putea atrage fonduri europene, pentru a dezvolta orașul. De la turism, la mici afaceri, hoteluri în oraș și idei de a ajuta comunitatea, toate au fost puse în discuție, iar strategia, în ansamblul ei, poate fi consultată și pe pagina primăriei. „Am ajuns în faza în care am cules toate datele de la toate direcțiile din primărie, ori de pe teren și azi suntem în faza înm care avem întâlniri cu oamenii de afaceri, cu ONG-urile, cu preoții, polițiștii, medicii din spital, pentru a completa această strategie. Sperăm să vină cu idei și ei, așa încât această strategie să cuprindă tot ceea ce ne dorim pentru dezvoltarea viitoare a municipiului Vulcan”, a declarat Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.
S-au luat în discuție posibilitățile de extindere a domeniilor schiabile, de la Straja, spre Pasul Vâlcan, construirea unor hoteluri în oraș, iar ONG-urile au spus și ele care sunt problemele comunității. „Dorim ca azi, oamenii de afaceri ONG-urile să înțeleagă rolul acestei dezbateri și îi așteptăm apoi să vină și cu propuneri de viitor. Având în vedere că, nu de mult timp, suntem și stațiune turistică, ne gândim că, poate, fiind azi prezenți mulți investitori în turism, să vină și ei cu propuneri și idei de dezvoltare”, mai spune primarul.
S cenarii de dezvoltare pentru trasarea unei viziuni de dezvoltare a municipiul vulcan.
– Primul scenariu se poate baza pe dezvoltarea oraşului exclusiv turistic, schimbându-şi imaginea negativă, din oraş industrial, în cea de stațiune montană de ski şi balneară, fiind acoperite toate sezoanele prin diferite tipuri de turism:
– turism montan – pentru sporturi de iarnă, drumeție montană, speoturism și alpinism, sporturi de aventură;
– turism de circulație – de tranzit și itinerant, cu valențe culturale;
– turism specializat – pentru vizitarea peșterilor (speoturism), alpinism,vânătoare și pescuit
sportiv, sporturi de aventură, deltaplan, parapantă, rafting, canoeing, mountain bike/cicloturism montan,
– turism profesional (în mină, în carieră, uzine,etc.);
– turism de afaceri și reuniuni;
– turismul știintific (ecoturism);
– turism rural și agroturism.
Al doilea scenariu vizează localizarea unor activități de producție, care să valorifice resursele naturale şi umane (fabrica de mobilă, ateliere de producție) pe amplasamentul unor depozite desființate şi restrângerea activității de minerit până la eliminare.
Un alt domeniu de dezvoltare ar fi cel al energiei verzi, care se poate obține prin captarea gazelor de mină şi transformarea în energie electrică şi termică sau prin realizarea unor ferme eoliene datorită potențialului eolian din zonă.
Pentru menținerea forței de muncă în oraş, centrele de afaceri şi zonele de producție pot colabora cu instituțiile de îmvățământ pentru a pregăti profesional viitoarele generații în domeniile prezente în oraş.
Un oraş verde aflat în continuă competitivitate cu oraşele învecinate, trebuie să prevadă şi un sistem integrat de colectare a deșeurilor, cât şi retehnologizarea gropii de gunoi.
Aceste deșeuri pot fi valorificate, în scopul energiei verzi (combustibil pentru alimentarea autovehiculelor, şi obținerea de energie regenerabilă).
P ropuneri de proiecte propuse
Ii. Valorificarea Potențialului Turistic
1.1. Mountain Summer Bootcamp
1.2.Aqua Parc Vulcan- Relaxare Și Distracție Într-Un Singur
1.3. Recreational Urban Center
1.4.Vulcan- Locul Ideal Pentru Inițierea În Schi
1.5. Relaxing In Wild Nature
Ii. Regenerare Urbană Și Patrimoniu Cultural
2.1. Old Town-New Face
2.2. Regenerarea Spatiilor Verzi Din Municipiul Vulcan
2.3. Istorie, Tradiție, Folclor-Trecutul Înseamnă Viitor
2.4. Dezvoltăm Vulcanul
Iii. Infrastructură Sanitară Și Socială
3.1. Modernizare Sistem De Sănătate
3.2. Zâmbete Pe Fețe
Iv. Investitii In Mobilitate Locala Inteligenta, Si Durabila
4.1. Scăderea Consumurilor Energetice
4.2. Mobilitatea Urbană
4.3. Eficiență Energetică Clădiri Rezidențiale
4.4.Reducerea Arderii Combustibililor Fosili Si Reducerea Emisiilor De Carbon
v. Competitivitate
5.1.Amenajare Parc Industrial Pentru Mini Hale Producție
Vi. Investitii In Digitizare, Inovare Digitala
6.1. Sportul-Progres Prin Dezvoltare Armonioasă
6.2. Smart City
6.3. Locuri De Muncă Pentru Toți
6.4. Digitalizarea Serviciilor Publice
Vii. Investitii In Consolidarea Economiei Circulare
7.1. “Nimic Nu Se Pierde Totul Se Transforma“ De La Gunoaie La Comoara
7.2. Colectare Inteligentă – Oras Dezvoltat
Total Valoare Lei Cu Tva 113.423.280,00
22.000.000 Euro
Total valoare lei cu TVA 113.423.280,00
22.000.000 euro
Strategiile de dezvoltare sunt acum în dezbatere, pentru că în Valea Jiului urmează să fie investite sume mari de bani, dacă vor fi scrise și proiecte. Și pentru asta e nevoie de idei, idei ce se pot desprinde din astfel de întâlniri.
Diana Mitrache