După Paști, momârlanii încing pirostriile și petrec cu tocană de berbecuț, mămăligă și varză călită. Petrecerilor câmpenești le zic nedei și toată comunitatea din diverse zone aflate la poalele muntelui Parâng se adună și petrece. De la bugetul local, consilierii au votat, săptămâna trecută, alocarea a nu mai puțin de 16.000 de lei pentru premierea reprezentanților comunității locale, păstrători de tradiții în municipiul Petroșani.
Imediat după Paști, în toată Valea Jiului au loc astfel de petreceri, în jurul bisericilor vechi. La Petroșani acestea se desfășoară în 8 zone: Dâlja Mare, Dâlja Mică, Sălătruc, Maleia, Aeroport, Slătinioara, Lunca și Coasta.
Potrivit tradiției, fiecare zonă are câte o zi stabilită de zeci, dacă nu sute de ani, în care are loc nedeia. Localnicii poartă costume populare, se trezesc de dimineață, încing focurile, pun oalele mari pe pirostrii și pregătesc mâncarea. Dor bărbații se adună în jurul ceaunelor, în timp ce femeile pregăîtesc totul cu o zi înainte. Preoții sfințesc masa și apoi momrlanii împart mâncarea. La final, încing hore și petrec.
Diana Mitrache