F ie că vorbim despre sacrificarea mieilor, fie că e vorba despre sănătatea alimentară și aprovizio-narea de Paște, toate trebuie să respecte acum mai multe reguli. Inspectorii DSVSA spun că au demarat acțiunile de control și au un
program de verificări.

Pentru prevenirea apariției unor situații cu implicații sociale
imprevizibile DSVSA Hunedoara a dispus urmatoarele măsuri:
Sacrificarea mieilor destinați comercializării în unități de vânzare cu amănuntul se va face numai în abatoarele autorizate sanitar
veterinar (SC Barbarul SRL-Nojag, SC Ferma Poienița SRL-Brad),
iar cei destinați pentru consum familial excepțional, în spații amenajate temporar numai pentru perioada 04.04.2023-08.04.2023 (premergătoare Paștelui catolic) și 11.04.2023-15.04.2023 (premergătoare Paștelui ortodox), organizate în conditiile legii, în care să se asigure supravegherea sanitară veterinară și în care sunt respectate conditițile legale.
La sacrificare vor fi admise doar animale identificate conform legislației, animale sănătoase și crescute în gospodării, ferme și localități lipsite de boli transmisibile și însoțite de documente de mișcare. Transportul acestora trebuie efectuat numai cu mijloace auto autorizate sanitar veterinar și animalele vor fi insoțite de certificate sanitare veterinare care să ateste sănătatea acestora, precum și de documente care să cuprindă informații despre lanțul alimentar.
În cazul mieilor destinați sacrificării la nivelul spațiilor amenajate temporar se va ține cont de starea de sănătate a animalelor, iar
veterinarii vor verifica și condițiile de depozitare și comercializare a cărnii de miel.
Carnea rezultată din sacrificarea mieilor, în centrele temporare, va fi marcată cu marca de sănătate de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris
indicativul județului urmat de codul numeric acordat de DSVSA județeană.
Carnea de miel provenită din aceste spații temporare de sacrificare nu poate fi livrată către alte unități din domeniul alimentar înregistrate/ autorizate sanitar veterinar, ci va fi comercializată direct către consumatorii finali.
Solicitanții care își exprimă în scris intenția de a amenaja spații
temporare pentru
sacrificarea mieilor
precum și administratorii piețelor agroalimentare trebuie să implementeze proceduri pentru a respecta condițiile
impuse de către DSVSA. Trebuie să fie efectuate periodic acținuni de curățare/dezinfecție a spațiilor, dispozitivelor de expunere a mărfii, cu care consumatorii și comercianții pot veni în contact. De asemenea trebuie respectate regulile generale de igienă, iar producătorii agricoli să dispună de mijloace de protecție adecvată (mănuși, mască, boneta,halat). Este interzisă organizarea și amenajarea locurilor
speciale pentru sacrificarea mieilor în zonele în care au fost impuse restricții din motive de sănătate a animalelor.
2. In perioada
premergatoare
sarbatorilor pascale 28.03.2023-15.04.2023, conducerea DSVSA Hunedoara a dispus
formarea unor echipe mixte de control pentru efectuarea unor controale in piete agroalimentare, unitati tip supermarket/hypermarket, unitati de procesare, depozitare, abatoare,
carmangerii, măcelării, unitati de alimentatie publică (pizzerii, cantine, unități de cattering,
pensiuni, restaurante, fast-food-uri, baruri, cafenele), cofetării,
laboratoare cofetarie-patiserie, magazine
alimentare si alte unitati de vanzare cu amanuntul din judet, controalele vizand urmatoarele aspecte:
Având în vedere riscurile pentru sănătatea publică care decurg în cazul tăierii animalelor în spații neautorizate și fără supraveghere sanitară veterinară, DSVSA Hunedoara recomandă ca aprovizionarea consumatorilor cu carne de miel să se facă numai din unități/abatoare autorizate și din centrele/spațiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor.
În scopul prevenirii încălcării legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi a asigurării protecţiei sănătătii consumatorilor DSVSA Hunedoara va colabora, daca este cazul, în acţiuni organizate, cu celelalte autorităţi competente cu atribuţii în controlul produselor alimentare şi transportul animalelor vii în baza protocoalelor încheiate, in special controale cu IPJ in trafic pentru prevenirea raspandirii PPA si verificarea legalitatii transporturilor de animale vii provenite din gospodariile populatiei precum si a carnii de porc destinate consumului propriu provenita de la porcii sacrificati in cadrul gospodariei.
La sediul DSVSA se asigura permanență inclusiv sâmbata și duminica între orele 08 :00-20:00 şi va fi afişat programul de lucru, persoana responsabilă şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare -veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.
Consumatorii pot sesiza abateri de la normele sanitare
veterinare in vigoare, inregistrate pe
teritoriul judetului Hunedoara, la telefon 0254221145 sau
se pot adresa Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Oficiale unde va fi afisat programul de lucru, persoana responsabila si numarul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect de nelegalitate.
Diana Mitrache