Nelipsite din mâncărurile orientale, ciupercile Urechi de lemn se regăsesc în natură și chiar în județul nostru. Reprezentanții Direcției Silvice Hunedoara au făcut publice imagini cu astfel de trufandale surprinse în plin rod, în zona Simeria.
Potrivit specialiștilor, „un ingredient de bază precum ciupercile “urechi-de-lemn” poate fi procurat şi de pe malul râului Mureş. Din august până în martie, în condiţii de vreme umedă, aceste ciuperci se dezvoltă în special pe arbuştii uscaţi sau bătrâni de soc”, spun cei care au postat fotografiile realizate de .Bogdan Tironiac, pădurar la Ocolul Silvic din Simeria.
Auricularia auricula-judae (urechia lui Iuda, urechi de lemn sau burete de soc) este denumirea acestora.
Buc[tarii spun că ciupercile urechi de lemn sau ciupercile negre chinezești sunt absolut
minunate și ușor de folosit în diverse feluri de mâncare. Au calorii puține, fibre multe și nutrienți importanți, iar mulți le consideră superalimente. Și mai sunt studiate și pentru efectul lor antitumoral (anticancer),
anticolesterol și nu numai.
Este o ciupercă comestibilă care se dezvoltă în România, Basarabia și Bucovina de Nord, în primul rând pe arbuști de soc, dar de asemenea pe lemn de frasin, plop, arin, salcie, ulm nuc sau mesteacăn, foarte rar chiar și de molid. Deseori se regăsește chiar și în parcuri precum pe alei în zone urbane. Buretele se hrănește
consumând lemn deja mort, ori atacând copaci vii bătrâni sau slăbiți, provocând astfel putregaiul alb al lemnului. Specia crește, la umezeală, de la câmpie la munte pe tot timpul anului, mai ales din august până în martie, fiind una dintre puținele ciuperci care rezistă la condiții de temperatură negativă.
Diana Mitrache
Foto Ocolul Silvic Simeria