Săptămâna de școală în care sunt lăsate deoparte lecțiile, a fost pentru copiii de clasa a II-a și a III-a prilejul de a călători pentru prima dată cu trenul. Nu au fost în viața lor și acum au văzut locomotive, au urcat în tren, s-au așezat pe scaune și, la final, au donat cărți pentru biblioteca din
sala de așteptare.

Prima lor scurtă călătorie cu trenul a fost în gara de la Petroșani. Au urcat într-o garnitură ce tocmai a oprit pe linia I și au văzut astfel cum e în interiorul unui astfel de mijloc de transport. „Am fost mereu cu mașina. E frumos în tren,
confortabil”, a spus un copil.
„Îmi place că are etaj trenul. Nu am mai fost cu trenul niciodată. Are coș de gunoi, masă, priză, e frumos”, a
completat un băiețel, mirat de ce descoperea în tren.
Dar cei mici au ajuns și la locomotivă și au văzut de aproape cum o astfel de mașinărie trage trenul după ea. „Am văzut că are o mulțime de butoane, dar nu prea mi-a plăcut că în locomotivă mi se pare că e foarte, foarte îngust”, a spus un copil. „Am văzut cum se mișcă butoanele și e greu”, a completat o fetiță.
„Am avut ocazia să vizităm gara, panoul de control, să vadă cum sunt ghidate trenurile, apropo de toate incidentele de pe calea ferată. Au înțeles cât este de important să fii atent și să respecți regulile”, a precizat și Argentina Brînzan, învățătoarea copiilor.
Cei mai mulți copii au spus că e prima loc călătorie cu trenul.
„Surprinzător să aflu cât de mulți copii nu au urcat niciodată în tren. Și este o ocazie să vadă că o călătorie cu trenul poate fi una fascinantă. Să descopere și trenul și țara din tren”, a spus Dorel Șchiopu, Șef CFR Călători Petroșani.
Iar cei mici nu au venit cu mâna goală, ci au adus cărți
pentru copii, la biblioteca din gară. Asta, pentru copiii care călătoresc cu trenul.
„M-a surprins plăcut asta, pentru că ei învață să dăruiască și să și citească. Noi le mulțumim pntru contribuția lor”, a conchis Dorel Șchiopu, la finalul vizitei.
Diana Mitrache