Furturile de cãrbune de la minele din Valea Jiului sunt la ordinea zilei iar cei care ar trebui sã le stopeze sunt mânã în mânã cu hotii. În urma unui flagrant fãcut luni noapte, doi agenti de pazã de la mina Lonea au cãzut în plasa politistilor dupã chiar ei încãrcau huila furatã în masinile celor care o cumpãraserã.

2_1sitePe lângã afacerile dubioase cu energia electricã pe care EM Lonea le face în interesul „a patru oameni ai muncii” dupã cum îi place unuia dintre sefii exploatãrii sã spunã, nici negotul cu huilã nu este de lepãdat. De acesta din urmã se ocupã chiar paznicii minei, angajati ai unei firme private pe care Societatea Nationalã a Huilei Petrosani o plãteste cu bani seriosi pentru a-i asigura integritatea productiei. Agentii de pazã fac afaceri cu cãrbunele scos de mineri din subterani fãrã teamã. Luni seara, patru agenti de pazã încãrcau de zor masini particulare cu tone de huilã furatã aproape de pe banda transportoare care scoate huila din minã. Totodatã, paznicii de la EM Lonea au negociat fãrã sã stie cã sunt înregistrati si vânzarea unei cantitãti de huilã pe care ei se angajau sã o fure în urmãtoarele zile pentru un cumpãrãtor.

Riscã pânã la 15 ani de închisoare

„Politia Orasului Petrila a fost  sesizatã despre faptul cã o persoanã din Petrila oferã cãrbuni spre vânzare. În temeiul sesizãrii, o echipã operativã s-a deplasat în teren si a depistat trei persoane care detineau 24 de saci de cãrbune. Cei trei suspecti, cu vârste cuprinse între 38 si 47 de ani, toti din Petrila, au fost condusi la sediul subunitãtii de polite, unde li s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infractunii de furt calificat. Totodatã, politistii au înregistrat dosar de cercetare penalã si pe numele a doi agenti de pazã cãrora li s-a documentat faptul cã au sustras cãrbune din incinta E.M. Lonea”, declarã inspectorul, Bogdan Nutu, pu2_2sitertãtor de cuvânt IPJ Hunedoara. Conducerea SNH a dispus un control de urgentã la EM Lonea pentru a constata dacã în afara paznicilor sunt implicate si persoane angajate la subunitatea minierã. „Ne-am deplasat la EM Lonea si am constatat un furt de cãrbune, nereguli la care nu au participat anagajati ai societãtii, din primele verificãri. Noi vom face o verificare internã privind modul de realizare a serviciului de pazã, si vom dispune mãsuri în consecintã”, a declarat Radu Lupuleac, seful Corpului de control al SNH. Toti cei suspectati de furt calificat riscã o pedeapsã cu închisoarea de la 5 la 15 ani.

Maximilian Gânju