În fiecare turmă de oi sau capre e vremea când vin pe lume iezii și mieii. Ciobanii îi pregătesc pentru Paști și spun că, până în aprilie, aceștia vor fi pentru toate gusturile. Despre preț, însă, deocamdată, nu au stabilit, însă, piața va impune și în acest an prețul de vânzare al cărnii.
Încă de acum o lună, mieii și iezii au venit pe lume, așa că, până la Paști vor fi pentru toate gusturile. Mai mari sau mai mici, ciobanii spun că le asigură acum hrana, așa cum au făcut pe tot parcursul anului și cu oile. A fost mai scump, că toate s-au scumpit, așa că asta vom vedea și în prețul cărnii pentru Paști.
„A fost un an puțin mai greu. Cerealele sunt scumpe. Mai am oi și capre care să fete. Dar fătatul a început de ceva timp, zi și noapte, iar mieii și iezii unii sunt mai mari, alții mai mici. Nu toată lumea are bani să cumpere un miel mare, dar eu zic că se va găsi pentru toate buzunarele”, spune Nicu Oichia, cioban din Livadia.
Anul trecut a fost 40-50 de lei un kilogram de carne de miel sau capră, la înțelegere, în piață, iar ciobanii speră să fie măcar la fel și în acest an.
„Noi am cheltuit mai mult. Dar cât să și ceri pe un kilogram de carne. Noi am vrea cât mai mult, dar suntem conștienți că problema este și la cel care cumpără,. Ne punem și în situația celui care cumpără și parcă la toți ne dă cu minus, că la toți e greu”, mai spune
domnul Nicu.
Crescătorii de oi fac primele calcule pentru prețul mieilor din acest an. Perioada fătărilor a început mai devreme, așa că oierii speră că vor avea miei sufi­cienți pentru a satisfacere cererea din piață și pentru export.
Paștele catolic cade în acest an în 9 aprilie, iar cel ortodox, o săptămână mai târziu, în 16 aprilie.
La nivel național, prețul mieilor este dictat de ofertele pe care oierii le primesc pentru export.
Ciobanii estimează că prețul pe kilogramul de miel este acum între 18-25 de lei în viu și 40 de lei pentru carcasă, astfel că este greu de crezut că prețul va rămâne neschimbat de Paști, când și cererea va crește.
Diana Mitrache