Cel puțin 10 familii, dintr-unul dintre blocurile cele mai degradate de la Aninoasa, locuiesc deja, de câteva zile, în containere.

Cum e viața la container? Bună! Au spus toți, indiferent dacă sunt oameni singuri, sau cu familii cu copii. Noi i-am găsit într-o zi în care se pregăteau fiecare de treabă, ca o mare familie, în timp ce unii trimeteau copiii la școală, iar alții mai reparau câte ceva la ușa de bucătăria comună, sau meștereau ce mai e de făcut prin gospodărie.
Un bloc cu un etaj, o colonie cum spun oamenii din Aninoasa, a fost aproape golită. Au mai rămas puțini, care au refuzat. Unii că au câini și animale, alții că nu au vrut. Dar cei care au plecat la containerele din curtea școlii sunt mulțumiți. Au un loc încălzit și sunt tot între vecini, o mare familie.
Printre ei, l-am găsit pe un fost miner la Aninoasa. 30 de ani zice că a lucrat acolo, iar acum avea un fel de mâner pe care voia să îl monteze în zona bucătăriei, că femeilor le e greu.
„Eu vin de la mai bine, un pic mai jos. E prima mea mutare după 42 de ani, de la domiciliu, că următoarea va fi o garsonieră, fără geamuri. Locurințele sunt bune, pe cuvânt de onoare. Nu e ca la hotel, dar e bine. Uitați-vă la toți, e bine”, mi-a spus fostul miner.
„Mie îmi convine aici. Unii nu înțeleg, că stăm aici doar până ne reabilitează colonia. Doar nu o să stăm o viață. Și domnul prefect a zis. Ne mutăm, să așteptăm să se repare. E cald. Le zic la toți să vină. Noi dintr-o colonie întreagă, aproape toți ne-am mutat”, a adăugat un alt bărbat, din containerul nr 2.
„Sunt bune condițiile, avem unde să punem capul. Acolo ne rea frică. Cade tot la un cutremur. Am trei copii. Pentru ei m-am mutat”, a spus o femeie, cu 3 copii.
Un alt cartier de containere ia naștere ușor pe un spațiu aflat pe vechiul perimetru al minei Aninoasa. Acolo au fost aduse primele containere și pomperii lucrau vineri dimineață la montarea utilităților.
Sunt 11 clădiri în această situație și peste 560 de oameni în pericol, evacuarea de la Aninoasa fiind una dintre cele mai mari de până acum, din țara noastră. Și, deși construcțiile sunt vizibil afectate, mulți au semnat că nu își părăsesc, deocamdată, casa.
Diana Mitrache