Salvamontiștii hunedoreni îi avertizează pe turiști să fie prudenți în aceste zile. Condițiile meteo sunt nefavorabile pentru a vă aventura pe crestele montane. În plus, la munte există riscul
producerii unor avalanșe.
La peste 1800 m, ultimele ninsori au depus un strat de zăpadă proaspătă, local de peste 10-15 cm, iar în perioada următoare se vor semnala ninsori moderate cantitativ, care vor crește stratul de zăpadă proaspătă.
Aceasta este depusă peste un strat mai vechi, cu rezistență în general redusă, cu coeziune slabă între cristale și față de straturile dure aflate dedesubt, ce are 30-50 cm. Stratul de zăpadă prezintă grosimi mai mari pe versanții cu expunere nordică. În interiorul stratului întâlnim cruste mai vechi de gheață, peste care straturile mai puțin rezistente din partea superioară pot aluneca, mai ales în condițiile acțiunii unor factori externi. În zonele de creastă se întâlnesc cornișe, iar în apropierea crestelor se întâlnesc plăci de vânt, cele mai recente pe versanții estici și nordici. Pe văi și în zonele adăpostite sunt depozite însemnate de zăpadă, care depășesc pe alocuri 3 metri. Se mențin condițiile de declanșare spontană a avalanșelor de dimensiuni medii și izolat mari, prin dislocarea și alunecarea stratului instabil din partea superioară sau prin ruperea plăcilor de vânt, riscul declanșării avalanșelor fiind amplificat la supraîncărcări oricât de mici.
Monika BACIU