Afacerea cuartului de la Uricani atârnã ca o piatrã de moarã de gâtul fostului director al Complexului Energetic Hunedoara, Costel Alic, cel care conduce acum Electrocentrale Deva. Alic este inculpat într-un dosar de delapidare cu nu mai putin de 19 pãrti civile, printre care si o bancã ce i-a apartinut lui SOV, de numele cãruia se leagã strâns cel al lui Alic.

2_1siteÎn data de 14 martie, Costel Alic ar trebui sã meargã din nou la Tribunalul Bucuresti, unde este judecat, alãturi de alte 9 persoane, într-un dosar de delapidare, care se aflã pe rolul instantei încã din decembrie 2010. Cauza penalã, cu 19 pãrti civile, este legatã de afacerea cuartului de la Uricani, cel care pare sã îl urmãreascã îndeaproape pe ex – directorul de la CE Hunedoara, iar legãtura de afaceri cu Sorin Ovidiu Vântu, chiar dacã esuatã, se spune cã ar fi contribuit la schimbarea lui din fruntea Complexului Energetic. Alic preferã sã nu vorbeascã despre aceastã afacere, care, pânã la urmã, i-a adus mai multe deservicii decât foloase, dar a recunoscut cu ceva vreme în urmã cã în aceastã lucrare penalã i se imputã un credit de care nu s-ar fi folosit niciodatã. Practic este exact acel credit luat de la Banca Românã de Scont – parte civilã în acest dosar – cu garantia societãtii de asigurãri Astra, cea care a fost pânã la urmã primul prejudiciat al afacerii. Costel Alic recunostea cã Romcuart, societate la care este actionar si care a detinut licenta de exploatare pentru cuartul din cariera de al Siglãu – Uricani, a luat un credit de câteva milioane de dolari de la Banca Românã de Scont, iar în contul acelor bani a dat chiar licenta, numai ca sã nu aibã nici un fel de probleme. Cum sau lucrurile în realitate, va stabili instanta de judecatã în dosarul aflat pe rol de mai bine de doi ani

O afacere prosperã. Pentru unii

Afacerea “cu cântec” a cuartului din cariera Siglãu-Uricani a început în anul 1999, când SC “Construct Grup International” SRL, reprezentatã de fostul prefect de Hunedoara, Costel Alic, a achizitionat fabrica de procesare a acestei resurse minerale pentru suma de 250.000 de lei.

Doi ani mai târziu, în 20 mai, aceeasi firmã a primit de la Agentia Nationalã pentru Resurse Minerale si avizul de exploatare pentru cuartul din cariera de pe Siglãu.  Investitorul a promis o relansare a activitãtii acesteia, mai ales cã în zona respectivã se gãseste cel mai pur zãcãmânt de cuart din Europa si al treilea, din punctul de vedere al calitãtii, din lume. În baza studiilor si rapoartelor întocmite, firma sustinea cã zãcãmântul de cuart existent în cariera ajunge pentru încã 43 de ani, fiind estimat la 40-45 milioane de dolari. Calculele pe hârtie erau profitabile, asa cã SC “Construct Grup International” a obtinut nu numai licenta de exploatare pe 20 de ani, ci si un credit de la Banca Românã de Scont, controlatã de Sorin Ovidiu Vântu, pentru cã nu mai existau bani în vederea redeschiderii carierei si a fabricii de procesare a cuartului. Printr-un “montaj financiar viabil”, cum îl numea chiar Costel Alic la vremea respectivã, cu “garantia” constituitã de drepturile obtinute din exploatarea carierei, a fost obtinutã o sumã de câteva milioane de dolari. Iar în toamna anului 2001 cariera a fost redeschisã oficial cu o primã si ultimã dinamitare a zãcãmântului. Linia tehnologicã ultra – performanta pentru fabricã din Uricani nu a mai venit, în schimb a dispãrut cu totul vechea fabricã, ce a fost demolatã de investitorii în cuart, iar în locul ei nu a mai fost pus nimic. Doar numele societãtii s-a modificat, iar afacerea s-a transferat de pe Cosntruct Grup, pe Romcuart. În afacerea cu cuart a fost atrasã si Societatea de Asigurare – Reasigurare Astra, care, conform datelor vremii, a transferat, în perioada decembrie 2000 – februarie 2001, suma de opt milioane USD – 35% cãtre Banca de Investitii si Dezvoltare (BID) si Banca Românã de Scont (BRS), implicate initial în afacerea „cuartul”. Societatea Astra a garantat cu depozitele de la BID si  BRS creditul luat de firma fostului prefect pentru retehnologizarea Fabricii de Cuart.

Fosta carierã a ajuns, împreunã cu toatã afacerea, în proprietatea societãtii de asigurãri Astra, cea care a garantat creditul pãgubos, iar aceasta ar fi dispusã sã o vândã, dacã se va gãsi cineva care sã salveze pretiosul zãcãmânt de la abandonarea totalã. În cariera de la Siglãu – Uricani se gãseste cel mai pur cuart din Europa, care înainte de 1989 avea o largã piatã de desfacere, din care acum mai sunt doar amintirile.

Carmen Cosman