10_siteUn sport care are foarte multi amatori este pe cale sã se dezvolte la poalele Retezatului, în zona Tãrii Hategului mai exact. Traseele ce pot fi parcurse de pasionatii de mountain bike sunt pentru multi necunoscute, însã în curând vor fi oficializate cu indicatoare special concepute.

Actul normativ în urma cãruia mai multe trasee destinate pasionatilor de ciclism vor fi bine stabilite, marcate cu indicatoare si vor putea fi folosite fãrã restrictii se aflã încã pe masa de lucru a Guvernului.

Odatã apãrut în Monitorul Oficial, de implementarea proiectului se va ocupa Asociatia de Ecoturism din România. ONG-ul deja a

realizat experimental câteva panouri pe care sunt trecute trasee ce pot fi fãcute cu

bicicleta în zona Retezatului.

Pe panouri sunt trecute informatii pretioase cum ar fi gradul de dificultate, timpul necesar parcurgerii lui, diferenta de nivel dar si asezãrile prin care trece turistul. Un exemplu este si traseul de cicloturism prin satele de la poalele Retezatului si cu o duratã de trei ore.

10_1siteTraseul este o buclã iar ciclistul pleacã din Sãlasu de Sus trece prin Bãrãstii Hategului-Sãcel-Sâmpetru -Sibisel-Ohaba Sibisel – Nucsoara- Mãlãiesti pentru a se întoarce la punctul de plecare. Proiectul de marcare dar si de amenajare a traseelor este intitulat

„La pedale si Pagaie – Ecoturism în Retezat-Tara Hategului si în Delta Dunãrii pentru dezvoltarea comunitãtilor locale si conservarea biodiversitãtii si are finantare externã.

F ãrã poluare

„Proiectul urmãreste dezvoltarea unor oferte specifice de ecoturism (cicloturism si mersul cu barca la vâsle), ca  alternative la mersul cu motor în interiorul celor douã destinatii (Destinatia 1: Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului, Parcul National Retezat si Destinatia 2: nord estul Rezervatiei Biosferei Deltei Dunãrii), prin crearea a cel putin 5 trasee de cicloturism în Destinatia 1 si minim 5 trasee de barci cu vâsle în

Destinatia 2, care sã fie suportul pentru un model de dezvoltare durabilã  în zone cu arii protejate si cresterea beneficilor economice cãtre comunitãtile locale. Cresterea capacitãtii retelelor locale de servicii si a asociatiilor locale de a gestiona cunostintele necesare derulãrii activitãtilor de ecoturism cu impact pozitiv asupra biodiversitãtii si de a implementa bune practici în ecoturism si conservarea naturii. Constientizarea valorilor naturale si culturale din Retezat – Tara Hategului si nord-estul Deltei pentru localnici si promovarea lor cãtre publicul larg din România, prin intermediul imaginii unor destinatii model de ecoturism”.

Maximilian Gânju