Unde dragoste nu e, nimic nu e! Asa se spune despre acest sentiment care ne invaluie si ne cuprinde in mrejele sale cel putin o data in viata, daca nu de mai multe ori, dupa cum ne este si norocul. Fiecare dintre noi iubeste si sufera, insa nu in egala masura. Iubirea vine, pleaca si se intoarce dupa bunul plac, indiferent de vointa noastra, de cele mai multe ori.

Un vechi proverb  spune ca dragostea este sentimentul care vine in galop si pleaca in varful picioarelor.  Insa, nu cu totii trec prin aceste trairi cu aceeasi profunzime si daruire. Ca iubirea este nelipsita si ca fara ea, viata nu ar avea sens, este o parere generala, insa sunt si oameni care au alte pareri, in contradictie cu restul. Pentru ca sunt respectati, priviti indeaproape si totusi cu o viata uneori tinuta departe de ochii curiosilor, primarii din Valea Jiului, iubesc. Ne-au marturisit chiar ei.  Insa, ne intrebam cum priveste dragostea fiecare din cei sase edili din Vale, de la vest la est?! “

Dragostea este ceea ce trebuie sa existe, daca nu in permanenta, pretutindeni in lumea asta. Dragostea inseamna speranta, implinirea vietii. In fapt, tot ce facem in viata asta, facem pentru ca exista sau trebuie sa existe dragoste. Dragostea, dupa parearea mea, este inceputul si sfarsitul lumii”, a declarat Danut Buhaescu, primarul Orasului Uricani.

Primarul de la Uricani se considera norocos. A trait acest sentiment si l-a oferit, in egala masura. “ Da, multumesc bunului Dumnezeu! Am primit, am daruit, voi mai primi si voi mai darui dragoste. Unde dragoste nu e, nimic nu e si cred ca aceste versuri spun totul. Respectul, iubirea, solidaritatea intre parteneri si la bine si la rau, toate acestea inmanunchiate, definesc dragostea. Pentru mine, cel putin”, a mai spus Buhaescu.

Il intrebam si pe primarul de la Lupeni ce inseamna dragostea pentru el. Cornel Resmerita, un om trecut prin viata, cu experienta, a concluzionat acest lucru in cuvinte simple. “ Dragostea este, indiscutabil, cel mai frumos lucru din viata unui om. Este foarte frumos sa tii la cineva si, mai mult decat atat, sa fii si iubit, pentru ca altfel e mare dezamagire. Eu cred  in continuare ca oamenii se pot iubi intre ei. Deci, iubirea inseamna sa avem incredere multa unul in celalalt, sa fim apropiati si mai mult, sa incercam sa nu ne pacalim ”, a declarat Cornel Resmerita, primarul Municipiului Lupeni.

De altfel, primarul Resmerita este de acord cu urmatorul proverb

“ O viata fara dragoste, este una pierduta”. “O viata fara dragoste e ca si cum nu ai fi trait. De la bun inceput iubim pe cineva si nu neaparat pe parinti, bunici sau altcineva apropiat, ci ca baiat ne indragostim de o fetita si invers. De multe ori auzim “ mie imi place sau il iubesc pe cutare baietel sau fetita” cu toate ca cei mici nu stiu ce inseamna, dar este placut sa auzi aceste lucruri  minunate. De aceea, putem spune ca increderea in om si mai ales iubirea, sunt cele mai importante lucruri din viata”, a mai spus Resmerita.

Ajungem si la Vulcan in incursiunea noastra in lumea iubirii vazuta de un primar. Gheorghe Ile, un barbat carismatic si cu multa experienta de viata, ne spune cum sta treaba cu dragostea. “ Nici nu concep asa ceva…o viata fara dragoste. Nu exista! Un astfel de om este pierdut. Viata nu are sens”.

Insa, el are viziuni diferite despre un lucru care poate in opinia generala este acelasi. Primarul de la Vulcan ne explica diferenta dintre dragoste si iubire. “ Dragostea este deosebita. Iubirea este intre oameni, intre cei care lucreaza impreuna, intre cei care locuiesc impreuna intr-o comunitate. Dragostea, insa este mai aparte, in familie. Nu poti spune ca esti indragostit de un popor, ci ca iubesti traditiile si obiceiurile. Indragostit esti de cineva, da, sunt de acord. De iubita ta, de sotia ta, de prietena ta. Acum mai nou, nu vedeti, se iubesc si barbatii intre ei. Asta e”, ne-a mai declarat Gheorghe Ile, primarul Municipiului Vulcan.

La Petrosani, primarul Tiberiu Iacob Ridzi crede ca iubirea in viata, este prioritara.  Pentru Tiberiu Iacob Ridzi, Ziua Indragostitilor, reprezinta inca un bun prilej de a-i arata sotiei cat de mult o iubeste. De dimineata, chiar la prima ora, acesta spune ca i-a oferit sotiei sale, Monica Iacob Ridzi,  un buchet frumos de flori.

Primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi isi aduce aminte ca in adolescenta era timid, iar prima dragoste a intalnit-o cand era in clasa a V-a.

“ Eram in clasa a V-a cand m-am indragostit prima data. Fata era in clasa a VIII-a. Am suferit mult pentru ca nu ma baga in seama. Am iubit in tacere, ea nu a stiut niciodata. Eram foarte timid. A fost o iubire platonica. Dupa aceea pana la sotia mea nu am mai iubit pe nimeni”, spune Tiberiu Iacob Ridzi.

Edilul de la Aninoasa, Ilie Botgros, parea emotionat atunci cand l-am intrebat despre dragoste si viziunea lui despre acest sentiment.

“Ma gandesc ca va referiti la un altfel de  dragoste. Da, si eu am fost indragostit de multe ori in viata. De foarte multe ori. De pe la 15 ani am fost tot indragostit de cate o colega sau de cate o persoana din localitate pana mi-am gasit petecul. Astfel, eu zic ca la mine, dragostea s-a manifestat foarte corect din punctul meu de vedere. Eu, de cand mi-am intemeiat familia, dragostea fata de sotie si copii, a fost intotdeauna pe primul plan”, a afirmat cu emotie in glas, Ilie Botgros.

A facut sacrificii in numele iubiri. Nu le regreta, ci crede ca aceste lucruri l-au definit in omul care este astazi. “ In momentul cand am terminat clasa a VIII-a, eram indragostit de o colega si datorita ei am dat examen la Liceul Economic de la Orastie. Am si reusit. Atunci asa era, cu examen. Dupa aceea, sigur, drumurile noastre s-au despartit. Eu am plecat pentru ca vrut sa fac o meserie. Dar, niciodata nu am avut de gand sa ma spanzur ca am pierdut o iubita. Nu am avut de gand sa plec in lume ca nu m-a mai iubit… Dar, atata timp cat am avut o relatie, am fost statornic. Sigur, asa este, nu pot sa zic ca gata, m-am casatorit la prima vedere sau ca n-am avut multe dragute in viata”, a mai spus Ilie Botgros.

Luiza Andronache