9_siteDupã douã termene în care au fost nevoiti sã amâne din diverse cauze judecarea procesului privind tragedia de al Petrila, magistratii de la Curtea de Apel Craiova au decis sã ia taurul de coarne. Judecãtorii sunt decisi sã-i amendeze pe apãrãtorii inculpatilor dacã nu vor veni la termenul urmãtor.

Dosarul „Petrila 2008”, în care fostii sefi ai exploatãrii miniere sunt judecati pentru ucidere din cuplã, stagneazã. Magistratii de la Curtea de Apel Craiova au pronuntat un nou termen de judecatã, în lipsa apãrãtorilor inculpatilor, pentru data de 19 aprilie, dar sunt decisi sã nu mai accepte tergiversarea cauzei sub nicio formã. „Fatã de lipsa de apãrare a recurentilor inculpati Necula Aurelian, Rosu Gheorghe si Ungur Dan Stefan, amânã judecarea cauzei la data de 19.04.2013, pentru când se pune în vedere apãrãtorilor alesi ai recurentilor inculpati sã se prezinte la instantã si sã asigure asistenta juridicã obligatorie a acestora, sub sanctiunea amendãrii. De asemenea se pune în vedere pãrãtorilor alesi ai inculpatilor sã depunã motive scrise de recurs”, se aratã în motivarea instantei.

De trei ani dosarul se tot judecã

Magistratii de la Curtea de Apel Craiova judecã recursul formulat împotriva sentintei pronuntate de Tribunalul Gorj, Dosarul a ajuns în data de 21 ianuarie, pe rolul instantei de judecatã de la Craiova, pe unde a mai trecut, de fapt, o datã. Magistratii de aici au decis, în 11 mai 2012, casarea sentintei si trimiterea cauzei spre rejudecare la Tribunalul Gorj, instantã care mentinuse sentintele pronuntate de Judecãtoria Târgu Jiu.

Dupã rejudecare, pedepselor celor trei fosti sefi ai minei Petrila s-au redus fatã de sentinta initialã. Astfel, fostul director Aurelian Necula a fost condamnat la 6 ani si 6 luni închisoare, Rosu Gheorghe – fost inginer sef securitate minierã a fost condamnat la 4 ani închisoare, iar Ungur Dan Stefan – seful statiei de salvare minierã tot la 4 ani închisoare.  Initial, Judecãtoria Târgu Jiu

l-au condamnat, în noiembrie 2010, pe Aurelian Necula, la sapte ani si sase luni de închisoare, Gheorghe Rosu a fost condamnat la sase ani si sase luni de închisoare, iar Dan Ungur la sase ani si sase luni de închisoare. Cei trei sefi au fost învinovãtiti de ucidere din culpã, vãtãmare corporalã din culpã si de infractiuni privind nerespectarea mãsurilor de protectie a muncii în cazul accidentului colectiv de muncã din 15 noiembrie 2008 în care si-au pierdut viata 13 mineri si salvatori. De precizat cã atât inculpatii, cât si Parchetul si rudele victimelor au formulat recurs împotriva sentintei pronuntate de magistratii gorjeni în data de 13 decembrie 2012.

Carmen Cosman