Sediul administrativ al fostei mine de la Iscroni, a ajuns intens disputat în instanțele hunedorene, după ce au intrat în posesia unui proprietar care le-a lăsat mereu în paragină. Sunt năpădite de bălării și se degradează constant, la fel ca și cele de la Câmpu lui Neag, dar primarul din Aninoasa le vrea. Și speră că le va lua în contul datoriei pe care
proprietarul o are la impozitele neplătite.
Clădirile au găzduit cândva sediul administrativ de la mina Iscroni, dar puțini sunt cei care își mai amintesc că acolo ar fi fost mină. Acum, a rămas doar un schelet șubred de beton și un spațiu nefolosit, deși ar fi oameni interesați. Primarul din Aninoasa spune că proprietarul i-a tot târât prin instanțe și că în câteva zile au din nou proces.
„Ruinele acelea au aparținut de mina Livezeni. Nu știu pruin ce mijloace au fost cumpărate de o persoană fizică, prin act de vânzare-cumpărare. Noi îl avem înregistrat la taxe și impozite, dar nu și le-a plătit niciodată. Are vreo 4 miliarde de lei vechi de plată. Am avut două procese, că l-am dat în judecată pentru asta. Acum avem iar proces și în 12 februarie avem termen”, spune Nicolae Dunca, primarul din Aninoasa.
Terenul se află foarte aproape de DN 66A, într-o zonă cu potențial economic, iar primarul vrea săîl dea unor investitori care s-au arătat interesați.
„Noi sperăm că instanța nu are cum să se prounțe pentru că este proces judecat pe care l-am câștigat anterior. O să câștigăm și vrem să îl luăm în contul datorii. Pe Codul Fiscal se poate face darea în plată. O să luăm și acest obiectiv și o să îl introducem pentru a atrage investiții. Sunt oameni care vor să dezvolte în zonă o activitate”
Potrivit istoricului Dumitru Ioan Pușcașu, „la 1 mai 1987 încep lucrările de deschidere şi amenajare la Întreprinderea Minieră Iscroni.
Mina Iscroni începe
lucrările de atacare din incinta minei Livezeni, deschizând
stratul 15. Această mină nu a funcţionat decât până în anul 1990 şi s-au făcut doar
lucrări de deschidere.”, iar sediul administrativ a rămas doar o runiă, năpădită de bălării și extrem de fragilă.
Diana Mitrache
sursa foto: Facebook Povestea Locurilor