M inisterul Energiei arată cum se va realiza decarbonarea sectorului energetic. Județul Hunedoara este inclus în Planul Teritorial pentru o Tranziție Justă.
”Complementar cu măsurile din PNRR, se vor lua şi alte măsuri care vor susține obiectivele de decarbonare ale sistemul
energetic, precum:
Măsurile Mecanismului pentru Tranziție Justă care sunt implementate prin Planurile teritoriale pentru o tranziție justa (PTTJ), care au rolul de a identifica teritoriile şi sectoarele eligibile pentru finantare in cadrul Fondului pentru o tranziție justa. Pentru Románia, au fost identificate 6 teritorii în cadrul unui dialog cu Comisia Europeană, iar dialogul a ținut cont de analiza furnizată în contextul semestrului european şi, în special, de propunerea Comisiei pentru regiunile şi sectoarele prioritare in termeni de eligibilitate, aşa cum se prevede în Anexa la Raportului de tară pentru anul 2020 din cadrul semestrului european:
Fondul pentru Modernizare vizează tranziția către un sistem energetic cu emisii reduse de carbon, prin stimularea investițiilor in surse regenerabile de energie. in retele de transport a energiei termice în zonele rezidentiale si comerciale, interconectări de retele pentru transportul de electricitate gaze naturale, stocarea energiei, îmbunătățirea eficienţei energetice in producerea de energie”, arată Ministerul Energiei.
Fondul pentru Modernizare vizează tranziția către un sistem energetic cu emisii reduse de carbon, prin stimularea investițiilor în surse regenerabile de energie, în rețele de transport a energici termice în zonele rezidenţiale şi comerciale, interconectări de rețele pentru transportul de electricitate şi gaze naturale, stocarea energiei, îmbunătăţirea eficienţei energetice în producerea de energie, în transport, clădiri, agricultură şi pentru o tranziţie echitabilă în regiunile dependente de cărbune.
”Adoptarea consensului, la nivel comunitar şi naţional, cu privire la fazele, consecințele și strategiile pentru fiecare etapă din foaia de parcurs, în vederea tranziției de la cărbune lignit la alte surse de generare a energiei, respectiv la sursele de energii regenerabile, cel târziu în anul 2032”, mai notează ministerul.
Monika BACIU