Un transformator de putere al ENEL a luat foc si a dat peste cap activitatea Exploatãrii Miniere Uricani. Mai mult, un echipament necesar aerajului în subteran, apartinând minei, a fost ars din cauza avariei la transformatorul distribuitorului de energie electricã.

Incidentul care a dat peste cap activitatea Exploatãrii Miniere Uricani ce apartine Societãtii Nationale de Închideri de Mine Valea Jiului, a avut loc miercuri noapte în jurul orei 21.45. Un transformator de putere de la Statia 110/20 kV ce apartine ENEL a luat foc si a lãsat toatã localitatea Uricani inclusiv mina în beznã. Pompierii din Petrosani au intervenit pentru stingerea incendiului iar echipele de interventie ale ENEL au început reparatiile la echipamentul defect.

„Pânã la revenirea tensiunii de alimentare de medie tensiune de 6KV a incintei Mina Uricani s-au luat mãsuri de asigurare a securitãtii personalului si zãcãmântului, urmându-se procedurile standard stabilite pentru producerea unor evenimente majore. În jurul orei 22.30 s-a comunicat echipei operative de la Mina Uricani de cãtre dispecerul ENEL cã s-a trecut pe un transformator de rezervã în Statia de 110/20 kV si cã se poate relua alimentarea cu energie electricã a consumatorilor Minei Uricani.

4_1siteLa ora 22.42 s-a pornit ventilatorul VAD nr. 2 de la Statia principalã de ventilatoare Vest, urmat de Statia principalã de compresoare, instalatii de extractie, etc. La ora 23 s-a evacuat din subteranul Minei Uricani  personalul aflat în schimbul 3, luându-se mãsuri de monitorizare si control a atmosferei din subteran, schimbului 4 nepermitându-i-se accesul în subteran”, explicã directorul general al Societãtii Nationale de Închideri de Mine Valea Jiului, Petru Drãgoescu.

Avarii în cascadã

Specialistii Minei Uricani au încercat sã punã în functiune în jurul orei 23 un ventilator de rezervã, oprit din cauza decuplãrii de la tensiune produse în urma incendiului la transformatorul ENEL, însã nu au reusit din cauza unei alte avarii la echipamentele distribuitorului de energie electricã.

„Echipa operativã s-a deplasat la Statia principalã de ventilatoare Est unde a încercat sã porneascã ventilatorul nr. 1 aflat în stare de rezervã caldã. Nu s-a putut porni ventilatorul deoarece în momentul în care trebuia ca motorul sã intre în regim de functionare sincron a avut loc o decuplare cu sesizare de punere la masã a ambelor linii de alimentare din TD Preparatie 20/6 KV apartinând ENEL-TD Est, fapt confirmat de dispecerul ENEL Deva”, a mai precizat oficialul SNÎM Valea Jiului. Cu alte cuvinte pe liniile de alimentare ale minei a ajuns o supratensiune care a ars motorul ventilatorului.

Abia dupã miezul noptii echipele de interventie ale distribuitorului de electricitate au reusit sã remedieze avaria dupã ce a trecut consumatorii pe un transformator de rezervã. „Motorul de la ventilatorul nr.1 al Statiei principale de ventilatoare Est s-a ars probabil ca urmare a transmiterii unei supratensiuni în reteaua de medie tensiune 6KV produsã în urma avariilor succesive de la statiile 110/20 KV, respectiv 20/6KV, statii apartinând Enel Distributie”, declarã conducerea SMÎM VJ. Ortacii de la Mina Uricani si-au putut relua lucrul abia joi dimineata în jurul orei 3.30 dupã ce s-a reluat aerajul în subteran si inspectorii au confirmat cã sunt îndeplinite conditiile de securitate iar vietile oamenilor nu sunt în pericol.

Maximilian Gânju