La fel ca salvatorii minieri, care cu cativa ani in urma nu existau in Codul Ocupatiilor din Romania, meseria de sora medicala voluntara de Cruce Rosie nu exista in Nomenclatorul de Meserii si Profesii.

Ca urmare, cadrele medicale de Cruce Rosie au luat calea pribegiei, iar tarile straine le primesc cu bratele deschise. Din 188 de surori, scolite la Crucea Rosie Lupeni, mai mult de jumatate ingrijesc la domiciliu batrinii Europei.

Legislatia romanesca nu lasa specialistii sa ridice actul medico-social la standarde inalte, de umanitate si civilizatie. Este cazul surorilor medicale scolite de filiale al Crucii Rosii Romane acreditate in domeniu.

Nu exista in Nomenclatorul de Meserii

Termenul, ce tine de traditie, la care a tinut Crucea Rosie de „sora medicala voluntara de Cruce Rosie” nu se regaseste in Nomenclatorul de Meserii si Profesii, drept pentru care filialele organizate pentru asistenta medico-sociala nu pot practica. Este vorba in special de ingrijirile/tratamentul la domiciliu, care ar degreva considerabil spitalele si ar scuti persoanele in varsta bolnave, neputincioase sau singure de cheltuieli pe care nu si le permit.

Meseria este veche inca din timpul razboiului, dar in legile din Romania nu exista termenul de voluntar. Ca urmare, nu pot practica meseria la nivelul tarii noastre nici macar contracost pentru ca ar fi considerata munca la negru. Pentru ca aceste cursuri, in meseria de sora medicala voluntara de Cruce Rosie, sunt recunoscute in strainatate, mare parte dintre cursante au luat calea pribegiei in tari straine unde au fost primite cu bratele deschise. Doar in Valea Jiului, respectiv la Subfiliala de Cruce Rosie Lupeni au fost pregatite 188 de surori medicale, multe parasind aceste meleaguri. De precizat ca Subfiliala Crucii Rosii de la Lupeni este acreditata sa predea cursuri de prim ajutor Jandarmeriei, Politiei, profesorilor de biologie din scoli si licee si lucratorilor din administratia locala.

„Avem si noi batranii nostri de care ar trebui sa avem grija”

„Nu putem acorda ingrijiri medicale la domiciliu, desi suntem acreditati, pentru ca nu putem incheia contracte cu Casa de Sanatate pentru ca aceste servicii sa fie gratuite pentru bolnavi. Casa de Sanatate are o paleta extrem de restransa a bolilor care fac obiectul acestui serviciu, respectiv atac cerebral si oncologie faze terminale. In rest, chiar dacp exista boli grele si medicii recomanda tratamente la domiciliu, oamenii in cauza trebuie sa plateasca. Noi avem noua programe, dintre care unul este pentru cursuri de surori medicale voluntare de Cruce Rosie.

Din cele 188 de cursante de la noi, multe au plecat in strainatate, iar altele noi nu mai doresc sa faca aceste cursuri pentru ca nu le este de folos in conditiile actuale pentru ca legislatia nu le da voie. Inca din 1990-1991 nu s-a dorit ca aceasta meserie, sub denumirea respecttiva, nu s-a dorit sa se introduca in Nomenclatorul de Meserii.

Au fost cazuri in care persoane bolnave si singure au murit cu zile, singuri si bolnavi pentru ca nu a existat posibilitatea ca cineva sa-i ingrijeasca. Noi am incercat, dar umanitatea costa bani si nu-i avem… In plus riscam sa incalcam legea, pentru ca daca nu o facem oficial inseamna munca la negru, apoi se poate intampla ceva, nu exista contract cu persoana in cauza, si poate interveni culpa medicala, lucru deosebit de grav.

Pacat ca surorile medicale de Cruce Rosie au plecat sa ingrijeasca persoane la domiciliu in alte tari cand la noi este atata nevoie! Avem si noi batranii nostri de care ar trebui sa avem grija. Unele persoane cred ca spitalizarea este cea mai buna alegere. Gresit! La domiciliu, intr-un spatiu prietenos tratamentul poate avea efecte nebanuite. Sunt persoane carora spitalul le face rau…” – a povestit Simona Petronela Hirieasu, directorul Filialei de Cruce Rosie Lupeni.

Aceasta se zbate de 14 ani pentru a putea implementa serviciul de ingrijire medico-sociala la domiciliu. Simona Hiriesu a mai precizat ca nu va abandona aceasta idee, pentru ca crede cu adevarat in acest proiect care functioneaza atat de bine in tarile europene si chiar din intreaga lume.

Ileana Firtulescu