P ietre, copaci și mult pământ a ajuns pe carosabil, după ploile de la finele săptămânii trecute, în Defileul Jiului. Artera a fost afectată și, de câteva ori, mașinile au circulat
alternativ, pe un singur fir. Dar drumarii sunt și acum în zonă, pentru că, așa cum spun specialiștii, tocmai fenomenul de îngheț-dezgheț provoacă fisuri și poate genera accidente nedorite.

De mai multe ori, drumarii au fost în teren, ca să curețe drumul pentru mașinile aflate în trafic și asta, pentru că a plouat foarte tare. „Din cauza precipitațiilor, am avut pe DN 66, pe Defileul Jiului, alunecări de teren, să le spunem. Defapt, apa foarte multă a dislocat arocamente și material vegetal, pământ sau copaci și i-a adus pe partea carosabilă. S-au format în zonele de torenți neactivi. Acolo curge apă doar atunci când plouă și s-au acumulat o mare cantitate de apă de pe versanți. Colegii noștri de la Districtul Meri au fost în continuă revizie pe acest tronson de drum, în perioadele respective și au acționat cu utilaje de mare capacitate”, a spus Cristian Tudor, reprezentant DRDP Craiova.
Dar pericolul nu a trecut, așa că drumarii încă sunt în defileu. „În zonele montane oricând este acest pericol și, în perioada de răcire a vremii. Asta, pentru că fenomenuil îngheț-dezgheț provoacă aceste fisuri în munte și dislocare de roci, dar noi suntem pe drumuri și asigurăm pe cât posibil, traficul în siguranță”, a mai adăugat Cristian Tudor.
Din primăvară, însă, drumarii au un contract de 17,8 milioane de lei, bani cu care se va face stabilizarea versanților în trei loturi, la Târgu Jiu, Râmnicu-Vâlcea și Orșova.
În defileu vor fi executate lucrări la versanțții de unde se desprind frecvent bolovani, iar valoarea estimată a lucrărilor este de 2,1 milioane de lei.
Potrivit Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere vor fi executate lucrări de rănguire versanți, iar lucrările sunt programate în următorii 4 ani.
Diana Mitrache