În cel putin 12 magazine alimentare din Valea Jiului s-a comercializat macrou congelat infestat cu un parazit. Macroul congelat a fost importat din Insulele Feroe si contine un parazit foarte periculos pentru sãnãtatea omului. Viermele poate provoca probleme de sãnãtate consumatorilor chiar si mort.

În cel putin 12 magazine alimentare din Valea Jiului s-a comercializat macrou congelat infestat cu un parazit. Deja au fost descoperite nereguli în mai multe judete ale tãrii, printre care si în Hunedoara, unde au ajuns 320 de kilograme de peste importat din insulele Feroe de cãtre o firmã din Bucuresti.

“O parte din cantitatea de peste 60 de tone a ajuns la un depozit din Bihor si de aici în mai multe judete, printre care Hunedoara, Timis, Arad, Sãlaj, Maramures, Dolj, Cluj. În judetul Hunedoara a ajuns o cantitate de 320 de kilograme de peste, care s-a vândut deja în 12 magazine din Valea Jiului. Cantitãtile fiind mici, s-au dat imediat si probabil deja au fost consumate”, a declarat seful Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Hunedoara, Ioan Dumbravã.1_1site

Acesta a precizat cã oamenii nu au de ce sã se teamã. Parazitul Anisakis, cu care se presupune cã este infestat pestele, este unul evisceral, adicã se localizeazã în intestine si nu a fost descoperit si în musculaturã.

Prin urmare, reprezentantii DSVSA spun cã oamenii nu au fost infectati, iar pânã acum nu au fost înregistrate cazuri de persoane care sã se simtã rãu în urma consumului pestelui din acest lot.

Macrou periculos retras din galantarele din Valea Jiului

Mai bine de 160 de kilograme de peste a fost retras din mai multe unitãti alimentare din Valea Jiului în urma alerta alimentarã declansatã la nivelul judetului Hunedoara. Cele 160 de kilograme de peste congelat suspectat de infestare cu parazitul ANISAKIS au fost retrase din mai multe unitãti de alimentatie publicã din vestul Vãii Jiului, din localitãti ca Vulcan sau Lupeni.

Pestele oceanic a fost livrat de cãtre un furnizor din Bihor în mai multe zone ale tãrii, iar dupã declansarea alertei alimentare în data de 4 martie, pe lângã inspectorii sanitar-veterinar si firma si-a retras o cantitate de peste distribuit.

„Este o cantitate mult mai mare la nivel de judet, actiunea este încã în derulare si cantitatea ar putea creste. Se actioneazã nu numai în Hunedoara ci în toate judetele pentru cã firma care a distribuit este din Bihor si este o societate mare. (…) Din data de 4 martie am început actiunile de control si cum descoperim prin aceste cantitãti de peste de la vânzare”, a declarat dr. Gheorghe Cristea, seful CSVSA Vulcan. Pestele infestat cu parazitul ANISAKIS este periculos pentru consumatori mai explicã medicul Cristea, chiar dacã viermele este mort în urma procesului de congelare a pestelui. „Consumat de cãtre om genereazã Anisakidoza, boalã parazitarã manifestatã prin tulburãri gastro-intestinale, constipatie alternatã cu diaree.

Dacã este o cantitate prea mare de viermi poate produce obstructie, dar numai dacã viermele este viu. Dacã pestele se congeleazã la -35 de grade Celsiuls, iar normativul impune congelarea la -45 de grade Celsius, viermele moare.

Numai cã, desi dacã moare, produsele viermelui mort determinã stare de alergie. Determinã reactii cutanate, înrosirea ochilor, eczeme. Este periculos chiar si mort”, a mai precizat seful SCVSA Vulcan, dr. Gheorghe Cristea.

Carmen Cosman

Maximilian Gânju