Deputatul Monica Iacob-Ridzi a depus miercuri la Parlament un pachet de propuneri legislative pentru sustinerea de cãtre stat a gravidelor si a tinerelor mame care sã contribuie la cresterea natalitãtii în România.
Acest pachet legislativ este, în opinia deputatului Monica Iacob-Ridzi, extrem de important, având în vedere cã scãderea natalitãtii la doar 195.000 de copii nãscuti într-un an reprezintã un minim istoric al României moderne, dar si o mare problemã legatã de perspectiva demograficã si socialã din tara noastrã.
“În acest ritm, în 15-20 de ani va fi pusã în dificultate atât piata muncii, care riscã sã ajungã fãrã salariati, cât si bugetele nationale pentru sãnãtate si pensii, care vor avea nevoie de un sprijin tot mai mare de la bugetul de stat. Cred cã este oportun sã facem un mic efort financiar acum, sustinând cresterea natalitãtii, decât sã ajungem, peste câtiva ani în situatia de a nu mai putea acoperi nici pensiile persoanelor în vârstã, nici servicii medicale corepunzãtoare pentru cetãtenii României”, a declarat Monica Iacob-Ridzi.
Un prim act normativ în acest sens, întocmit de Monica Iacob-Ridzi, prevede ca gravidele sã beneficieze de gratuitate pentru toate consultatiile, investigatiile si tratamentele necesare în timpul perioadei de sarcinã.
,,Am initiat acest proiect de lege pornind de la realitatea cã, în prezent, este foarte costisitor sã aduci pe lume un copil sãnãtos în România. Calculele aratã cã doar în primele cinci sãptãmâni de sarcinã, o gravidã are nevoie pentru consultatii si investigatii specifice de aproximativ 1.235 de lei, iar pânã la finalul primului trimestru, mai are nevoie de încã 440 de lei. Dupã ce a cheltuit în primul trimestru 1.675 de lei, urmeazã cheltuieli si mai mari, de circa 2.815 de lei, în trimestrul al doilea. Trimestrul al treilea presupune costuri ceva mai mici, dar tot se ajunge la 815 lei. Un calcul aritmetic simplu aratã cã pentru a supraveghea asa cum trebuie o sarcinã care sã asigure nasterea unui copil sãnãtos, mama respectivã ar trebui sã aibã la dispozitie resurse financiare de circa 5.300 lei, adicã undeva peste sapte salarii minime pe economie. Asta în afara serviciilor medicale pe care statul le deconteazã în pachetul minimal de asistentã medicalã pentru gravide”, explicã deputatul Monica Iacob-Ridzi.
Pornind de la acest aspect, deputatul Monica Iacob-Ridzi propune adoptarea unei legi care sã prevadã asigurarea de gratuitate pentru toate consultatiile, investigatiile si tratamente necesare unei evolutii normale a sarcinii, pentru toate gravidele.
Deputatul considerã cã acest proiect legislativ va avea un dublu impact pozitiv. Unul favorabil asupra evolutiei natalitãtii si un al doilea asupra stãrii generale de sãnãtate a populatiei, prin reducerea numãrului de cazuri de nasteri premature sau nasteri cu malformatii congenitale.
Acordarea unui ajutor de 500 de lei pentru fiecare nou-nãscut
Cel de-al doilea act normativ depus de deputatul Monica Iacob-Ridzi la Parlament astãzi vizeazã asigurarea unui cadru legal pentru sustinerea tinerelor mame, dupã momentul nasterii, prin acordarea unui ajutor financiar pentru fiecare nastere.
“Am initiat acest proiect de act normativ pornind de la o altã tristã realitate din tara noastrã, si anume aceea cã rata abandonului copiilor nou nãscuti, în spitale sau imediat dupã externare, continuã sã rãmânã extrem de ridicatã, comparativ cu situatia din restul tãrilor din Uniunea Europeanã. Cred cã o posibilã explicatie este si frica fatã de multitudinea de cheltuieli inerente care urmeazã odatã cu sosirea unui nou nãscut în
familie, pusã în balantã cu veniturile medii ale unei familii sau, într-o situatie si mai grea, veniturile unei mame singure”, aratã Monica Iacob-Ridzi.
Proiectul legislativ initiat, în acest sens, de deputatul Monica Iacob-Ridzi prevede alocarea unei sume de 500 de lei neimpozabili, acordatã o singurã datã mamei, la nasterea unui copil, o datã cu eliberarea certificatului de nastere.
“Cred cã acest lucru reprezintã si o reparatie materialã si moralã, datoratã, în principal, tinerelor devenite mame în perioada 2010-2013, având în vedere cã o lege cu efecte economice si sociale similare a fost abrogatã în 2010, pe fondul reducerii masive de cheltuieli promovatã de Guvernul din aceea perioadã. Scopul acestei propuneri legislative este de a încuraja tinerele mame aflate la început de drum si de a le oferi posibilitatea de a achizitiona un minim de produse strict necesare unui nou nãscut. În plus, raportatã la totalul cheltuielilor pe care le implicã cresterea si îngrijirea unui copil nou nãscut, suma de 500 de lei propusã ca ajutor este una simbolicã. Consider însã, cã este foarte important pentru tinerele mame sã simtã cã nu sunt abandonate, în acele momente unice în viatã, si cã Statul le încurajeazã în drumul pe care îl urmeazã”, a declarat deputatul Monica Iacob-Ridzi.