Infiintarea Complexului Energetic Hunedoara si minele din Valea Jiului se afla pe listele de prioritati ale Guvernului Romaniei pentru acest an.

Reprezentantii Executivului au dat publicitatii prioritatile anului 2012, iar la capitolul „Energie” se regasesc cele doua aspecte semnalate. Astfel, membrii Guvernului au anuntat care sunt directiile de actiune pentru anul in curs si vorbesc despre „definitivarea procesului de reorganizare a sistemului energetic prin infiintarea noilor companii Complexul Energetic Hunedoara si Complexul Energetic Oltenia”. Primul pas spre infiintarea viitorului Complex Energetic a fost deja facut, dupa ce Consiliul de Administratie de la SE Paroseni a avizat proiectul de fuziune cu Electrocentrale Deva. Si cei de la Mintia urmeaza sa semneze proiectul. „Acum stabilim exact data. In principiu, saptamana aceasta se va semna, daca nu se mai intampla ceva”, a explicat directorul  Electrocentrale Deva, Tiberiu Mircea Borca. Semnarea proiectului era conditionata de darea in plata a actiunilor de la Ministerul Economiei catre Ministerul Finantelor, in contul datoriilor. Dar, actiunile detinute de Termoelectrica la Electrocentrale Deva, Elecocentrale Paroseni si  ELCEN Bucuresti, au fost evaluate si date in plata, asa ca Electrocentrale Deva si Electrocentrale Paroseni  pot acum sa fuzioneze pentru formarea  Complexului Energetic Hunedoara, cu actionar unic statul roman prin MEC. Dupa realizarea fuziunii dintre cele doua termocentrale hunedorene, viitorul Complex Energetic Hunedoara va prelua minele viabile ale CNH.

O noua companie miniera

Si minele neviabile din Valea Jiului, aflate pe program de inchidere, sunt tot pe lista de prioritati ai Guvernului pe anul in curs. Astfel,, un alt punct prevede chiar „infiintarea noii societati care va administra minele neviabile din Compania Nationala a Huilei si accesarea ajutorului de stat”. Asta dupa ce, conform memorandumului incheiat de oficialii MEC cu FMI, actuala CNH va intra in lichidare pana in luna septembrie a acestui an. In ceea ce privatizarile ce urmeaza sa fie facute, reprezentantii Executivului au, din nou, in vedere judetul Hunedoara. Este vorba chiar despre initierea procedurilor de privatizare a noilor companii energetice, respectiv Complexul Energetic Hunedoara si Complexul Energetic Oltenia.

Carmen Cosman