”M-au impresionat cazurile relatate, cu copii chinuiti de sistem, în care unii se pierd nu datoritã lor, ci a celor care le-au dat viatã si a celor care decid pentru ei”.
Cazuri si necazuri cu copiii care abandoneazã scoala din cauza sãrãciei, a lipsei de responsabilitate a pãrintilor, dar si din cauza politicului – a fost tema care a încins spiritele la actiunea din cadrul manifestãrilor Sãptãmâna Femeii, initiatã de Organizatia de femei PSD Petrosani.
Invitatii au fost Mariana David, director adjunct al Colegiului ”Carmen Sylva” Petrosani si Robert Hummel, director Colegiul Tehnic ”Dimitrie Leonida”, Petrosani,
invitati care au avut ce spune, despre problemele cu care se confruntã copiii si cauzele acestora.
”Pentru a combate abandonul scolar, cadrele didactice apeleazã, încã din faza de chiul a elevilor, la Politia de proximitate, care bate la usa pãrintilor pentru a-si trimite copiii la scoalã. Invitatii au precizat cã acest procedeu pare cel mai eficient, pentru cã acea penalizare a tãierii alocatiei pentru copil, în cazul în care are un anumit numãr de absente, nu pare sã-i sensibilizeze pe pãrinti. Noi am întrebat cum si ce putem face pentru a da o mânã de ajutor în acest sens. De aici s-au declansat discutii ample extrem de constructive, care ne-au dat idei si nouã si probabil si invitatilor. Relatia pãrinte-scoalã este esentialã”- a declarat Margareta Burduf, presedinte OF PSD Petrosani.
”M-au impresionat cazurile relatate, cu copii chinuiti de sistem, în care unii se pierd nu datoritã lor, ci a celor care le-au dat viatã si a celor care decid pentru ei. Doamna directoare Mariana David a prezentat un caz al unei fetite ai cãrei pãrinti sunt la muncã în strãinãtate. Copila a fost aruncatã, pasatã când la mamã, când aici la bunicã, fiecare trimitând-o la cealaltã si a avut o cãdere psihicã. Credea cã nimeni nu mai are nevoie de ea, cã nu este doritã… Dar acum, datoritã scolii, fata beneficiazã de consiliere psihologicã si se poate face bine. Un alt caz, mai vechi ne-a arãtat cât de greu este pentru un profesor, un diriginte sau un director de scoalã sã ia decizii pentru a nu se pierde un copil bun. Au fost vreo trei situatii, de-a lungul carierei domnului profesor Hummel, în care trei fete au rãmas însãrcinate. Greu, foarte greu sã iei decizii si sã salvezi si scoala si copiii, sã depãsesti cu bine momente care implicã atât de multe…” – a spus Mariana Popa, vicepresedinte PSD Petrosani.
În România rata abandonului scolar este de 19,2 la sutã, iar politicul a avut o mare contributie, indirectã ce-i drept, dar esentialã. Deciziile politice au dus la degradarea educatiei în scoli prin tãierile masive de fonduri si restructurãri de personal, care au încãrcat într-atât dascãlii încât nu au mai avut nici timp, nici forta necesarã de a se apleca cu mai multã atentie asupra comportamentului elevilor, asupra simtirilor lor si a problemelor care-i frãmântã…
Ileana Firtulescu