Controale la peste congelat si carne de curcan

10_siteInspectorii sanitar-veterinari cautã peste congelat la toate unitãtile de alimentatie publicã din judetul Hunedoara. Produsul a fost importat din Insulele Feroe, anul trecut, si ar contine o substantã posibil periculoasã pentru sãnãtatea consumatorilor. Controlul vizeazã si carnea de curcan însã aici nu este vorba de o alertã.

Alerta alimentarã sositã la Directia Sanitar Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor – Hunedoara face referire la o cantitate de peste Macrou importat spre sfârsitul anului 2012 si care a ajuns în galantarele unitãtilor de alimentatie publicã din tara noastrã, inclusiv din judetul Hunedoara.

Pestele din Insulele Feroe ar contine o substantã potential periculoasã pentru consumator, însã în alertã nu se specificã despre ce substantã este vorba sau ce deficiente are produsul. „Alerta nu vizeazã doar judetul Hunedoara, este trimisã la nivel national cãtre directii de ANSVA.

Nu se spune despre ce este vorba ci doar cã trebuie efectuate controale pentru acest lot de peste si retras de la comercializare.

Se poate presupune cã este vorba de o concentratie mai mare decât este permis a unei substante. Nu este motiv de panicã pentru consumatori, aceste controale sunt fãcute în permanentã. Cantitãtile de peste care au intrat în judet au fost foarte mici si pânã acum n-au fost gãsite în stocurile unitãtilor de alimentatie publicã”, explicã un inspector din cadrul DSVSA Hunedoara. Totodatã se fac verificãri si la carnea de curcan, vizatã fiind cea tocatã despre care existã suspiciunea cã ar contine o cantitate mai mare de apã si sare decât este normal. „Aici nu este vorba de o alertã ci de o verificare tematicã. Se iau probe de carne tocatã si se fac analize fizico-chimice în laborator. Verificãrile sunt de bun augur pentru ca populatia sã fie sigurã de ceea ce mãnâncã”, mai spun inspectorii.

Maximilian Gânju

Advertisements