T oate documentele celor care au lucrat la minele aflate pe închidere se mută acum la mina Livezeni. Arhiva a fost preluată, în parte, de la fosta exploatare minieră Petrila, iar procesul va mai dura o periooadă de timp.
Potrivit administratorului special de la Complexul Energetic Hunedoara, Cristian Roșu, arhiva a fost preluată, împreună cu rafturile pe care era așezată, dar procesul este unul de durată și presupune inventarierea fiecărui dosar. Așa că va mai dura o vreme.
În schimb, la fosta mină Petrila, proprietarii clădirilor așteaptă să le fie eliberată construcția în care au fost depozitate până acum dosarele. „În momentul când am devenit proprietarii acestui ansamblu istoric, trebuie să preluăm totul dar liber de sarcini. Am avut o discuție cu cei de la CEH, și de la SNIM și, dacă nu mă înșel, au dus o parte din arhivă”, a spus Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.
Societatea Naţională de Închideri de Mine, care a preluat activele neviabile de la Compania Naţională a Huilei, în cadrul procesului convenit de România, cu creditorii internaţionali de restructurare profundă a acestui sector, a luat ființă în noiembrie 2012. A avut sarcina de a gestiona închiderea minelor Petrila, Paroşeni şi Uricani.
În data de 22 februarie 2012, Comisia Europeanã a autorizat România sã acorde, din fondurile publice, un ajutor de aproape 1,17 miliarde lei, aproximativ 270 de milioane de euro, în vederea închiderii minelor de cãrbune necompetitive, din cele deținute de CNH. Așa că, din această toamnă, soceitatea nu mai are obiect de activitate, iar dosarele din arhivă au fost mutate într-o încăpere de la sediul fostei mine Petrila. Societatea de Închideri de Mine ar putea să preia Complexul Energetic Valea Jiului care se va înființa în 2023, dar, deocamdată, nimeni nu a făcut un anunț oficial.
Diana Mitrache