R ectorul Universității din Petroșani, profesorul universitar Sorin Radu tocmai a sosit din Cuba, unde, alături de alți rectori din țară, a stabilit un prim contact pentru o viitoare colaborare. Asta, pentru că în acel loc de pe pământ sunt sute de specialiști calificați la noi, în domeniul minier, iar pe viitor sunt vizate și țări din America Centrală și de Sud.
Mai mulți reprezentanți ai universităților din România au ajuns în Cuba, săptămâna trecută. Au mers acolo să își promoveze oferta educațională și să stabilească acum primele contacte de colaborare. Au fost și din domeniul medical și tehnic, iar rectorii au avut întâlniri cu reprezentanți ai universităților de acolo.
„Am fost mai mulți colegi rectori să vizităm niște universități din Cuba, pentru că, nu demult, 12 universități din Cuba, împreună cu reprezentanți al Ministerului Educației de acolo, au fost în România, la Brașov, unde au avut o întâlnire cu mai mulți
rectori și am zis că Cuba este o zonă de interes pentru noi. Și am găsit o soluție de a lua legătura cu universități de la ei, ca atare, se conturează perspective bune de colaborare”, a spus prof. univ. dr. ing. Sorin Radu, Rectorul Universității din Petroșani.
Planul celor de la Petroșani este să ajungă în America Centrală și de Sud, acolo unde deja avem specialiști calificați la Petroșani și care lucrează. „Împreună cu Consiliul Rectorilor și Ministerul Educației vrem și sperăm să participăm la un târg de promovare a universităților în luna martie, deasemena, în Mexic și Columbia și aș dori, cu sprijinul Ministerului Afecatrilor Externe, să promovăm universuitatea nostră în Chile, Peru și Argentina, să vedem care sunt variantele agreate, așa încât să recâștigăm studenți din aceste zone, unde specialiștii de la Institutul de Mine de la Petroșani sunt deja destul de cunoscuți. Iar aici mă refer la Atacama din Chile, unde, la cea mai mare carieră de aur și cupru din America Latină și a doua din lume, lucrează în jur de 250 de specialiști români, ingineri mineri, geologi, tehnicieni mineri, a căror competență este și recunoscută”, mai spune rectorul Universității din Petroșani.
La Petroșani învață acum studenți și maste-ranzi, ori doctoranzi din țări precum: Bangladesh, Pakistan, Siria, Iordania, Guineea, Camerun, Kenia, Peru, Maroc și aproximativ 10 studenți urmează să vină la Petroșani din Guineea.
Diana Mitrache