E ste greșită concepția potrivit căreia ne-am îngrășa exagerat de mult, după sarmale și piftii, stinse cu alcool din belșug, la masa de Crăciun, la care asezonăm prăjituri.
Ne-o spun nutriționiștii, care întăresc ideea că eram grași de dinainte și nu porcul e de vină. Așa că ne dau și sfaturi ce conțin propuneri de meniuri care să nu excludă deloc dulciurile și porcul.
„Nu te mai văicări, că nu sărbătorile sunt de vină! Erai gras de dinainte!”. Sigur ați văzut asta, măcar o dată pe rețelele de socializare, devenită virală mai ales de sărbători.
Și să știți că asta par să ne spună și nutriționiștii, care exclud posibilitatea ca mâncarea multă la mesele îmbelșugate, pline de grăsimi de porc și dulciuri, ne-ar îngrășa peste măsură. „Noi nu de sărbători punem în plus cele mai multe kilograme, ci în timpul anului. Dar, de sărbători, mai punem ceva în plus. Toți spun că se îngrașă de sărbători 7- 8 kg, ceea ce este absolut imposibil. Nu ai cum să pui atât de multă grăsime. Dar, pentru că mâncăm gras și nu facem mișcare, apa se acumulează în corp, bineînțeles, și cu grăsimea”, a spus Dan Filip, nutriționist, care se ocupă de sănătatea și silueta celor de aici, din Valea Jiului.
Și, pentru că există trucuri ce le putem folosi oricând, aflăm de la specialiști ce trebuie să includă meniul nostru și în ce ordine. „De sărbători, le recomand să mănânce ca și până acum. Să mănânce porcul, cozonacul, prăjitura, dar să le acorde puțuin timp, pentru ca organismul să le consume. Și vă spun un secret: Dumnezeu a lăsat pe pământ fibrele și noi le putem lua din legume. Așa că, sfatul meu este ca, la masa de sărbători, dacă avem mese îmbelșugate, să consume aceste fibre, înainte de masă. De exemplu: punem pe masă aperitive, salată beuf, samale, plăcintă și alcool. E bine ca toată lumea să înceapă cu o salată colorată de legume. Și e bine să fie 50% verde, din baby spanac, salată, castraveți, ridichi ardei și restul pot fi alte legume/. Dresing de ulei, sare, piper sau oțet. Fibrele fac un scut în jurul stomacului și toate grăsimile, tot alcoolul, nu se depun rapid și nu intră în sânge”, ne mai sugerează Dan.
Dacă ținem cont de sfaturi și nu facem mari execse, este posibil ca masa de sărbîători să nu ne lase mai triști, din cauza unui nou strat de grăsime acumulat. Și apoi, dacă nu suntem foarte sedentari, ideal ar fi să facem mai mulți pași ca de obicei.
Diana Mitrache