Î n ajunul sărbătorii lui Moș Nicolae piețele s-au umplut de vânzătorii de bețe colorate. Doar că, bățul
simplu, vopsit și cu fundițe colorate, care e oferit ca un avertisment celor mai năzdrăvani copii, a ajuns acum unul plin de zorzoane și ceva mai scump.

Legenda spune că Moș Nicolae lasă, ca pe un avertisment, în ghetuțe, o nuia. Inițial, ea era ruptă dintr-o tufă, vopsită cu bronz, sau vopsea albă și avea câteva fundițe colorate. Doar că tradiția a fost înlocuită, an de an, iar acum, în bățul înfășurat în sclipici, găsim un mic moș, un clopoțel, ori un ren, multe fundițe pline și ele de sclipici și tot felul de brizbrizuri, în ton cu desenele animate de la tv, ori cu noile interese ale celor mici.
„E un moș prin așa pe bețișorul învelit în staniol. Figurina simbolizează Moș Nicolae. Am pus și câte un globuleț. Oamenii preferă
totuși un băț simplu. Le vând cu prețuri între 5 și 10 lei, dar încă nu am făcut mare vânzare”,
mi-a spus o vânzătoare.
Dar am văzut și bețe cu renii lui Moș Crăciun, cu mici fundițe colorate, cu câte un om de zăpadă plinuț și divers
colorate.
Așa că, fiecare copil va primi, dacă nu a fost prea cuminte câte un bețișor în ghetuțe. Legenda spune că Moş Nicolae, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, vine pe la geamuri. Moșul vede copiii care dorm şi, dacă sunt cuminţi, le lasă dulciuri şi alte daruri în ghetuţe. Pentru cei neascultători, el are și câte o nuielușă.
Diana Mitrache