Vreti sã vã botezati copilul la tarã, sau vreti sã vã cununati religios într-un cadru romantic? Nu veti mai putea sã hotãrâti asta pentru cã sfintii pãrinti ai Bisericii Ortodoxe au hotãrât în locul dumneavoastrã: doar în parohia de care apartineti si unde v-ati plãtit dãrile.

Dacã sunteti de la munte si ati vrea sã vã uniti destinele cu alesul/aleasa inimii într-un cadru romantic la malul Mãrii, stiind cã Dumnezeu este peste tot, nu veti putea, cã nu vã lasã Biserica Ortodoxã. Sãptãmâna trecutã, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a hotãrât ca oficierea Tainei Botezului si a Tainei Cununiei sã aibã loc numai în bisericile parohiale, cu respectarea rânduielilor liturgice. Decizia a fost luatã joi, în sedinta Sinodului Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit comunicatului Patriarhiei Române, decizia a fost luatã “pentru pãstrarea sacralitãtii si solemnitãtii acestor Sfinte Taine”.

Dar în aceeasi sedintã, sfintii pãrinti au mai lãsat de la ei si astfel Sinodul BOR a mai decis ca preotii sã nu perceapã bani pentru slujbele de înmormântare în cazul familiilor defavorizate, cu venituri reduse, cu multi copii, dar si pentru persoane bolnave sau vârstnici cu venituri mici.

La aceeasi sedintã s-a raportat si rezultatul inventarierii colectei organizate în bisericile si mãnãstirile ortodoxe din tarã si strãinãtate în luna decembrie 2012, ca urmare a Pastoralei Sfântului Sinod, la încheierea Anului omagial al Tainei Sfântului Maslu si al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Românã.

Astfel, au fost colectate peste 3,3 milioane de lei, aproximativ 625.000 de kilograme de produse alimentare, circa 50.000 de kilograme de produse agricole, 150.000 de kilograme de îmbrãcãminte, aproximativ 15.000 de cutii cu medicamente, produse igienico-sanitare si lemne de foc, fiind ajutate aproape 70.000 de familii sãrace, cu membri bolnavi sau cu multi copii, a precizat Patriarhia Românã într-un comunicat de presã.

Sinodul BOR a aprobat înfiintarea Asociatiei Nationale a Centrelor de Pelerinaj din Biserica Ortodoxã Românã, pentru o mai bunã organizare a pelerinajelor, “cu scopul apãrãrii si promovãrii activitãtilor pastorale si misionare ale Bisericii”, se spune în comunicatul Patriarhiei Române.

Ileana Firtulescu