D upă ce li s-a impus Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate, conform Hotărârii de Guvern nr. 714, zeci de oameni au venit la Apa Serv. Și este acum o creșetere uriașă, față de cele câteva case ce puteau fi numărate ușor și care cereau vidanjarea foselor din gospodării.
De altfel, mirosurile ușor percepțibile pe toate cursurile de apă, inclusiv pe cele ce traversează centrul orașelor din Valea Jiului sunt un indiciu clar al modului în care oamenii care nu au canalizare își curăță latrinele, în sensul că le deversează direct în ape.
Hotărârea prin care fiecare om trebuie să se înscrie la primăria arondată este în vigoare din luna mai a acestui an, dar unii primari abia acum încep să strângă datele, deși
termenul final a expirat la finele lunii octombrie. Actul
normativ prevede că cei care şi-au construit fose septice începând cu luna mai a acestui an, au 120 de zile la dispoziţie ca să le declare. Restul – au 180 de zile la dispoziţie.
Și deja se vede și la Apa Serv că oamenii se tem de
controalele anunțate în teren de Garda de Mediu.
„În ultima perioadă am fost invadați de foarte multe cereri pentru contracte de vidanjare. Cererile sunt rezultatul acestei legi și primăriile le cer celor care au bazine etanș vidanjabile sau fose septice contract de vidanjare. Omul are nevoie de actul de identitate, o copie și un document prin care atestă proprietatea locului în care vrea să facă vidanjare. Omul poate completa și o declarație pe propria răspundere, prin acre își sumă că va aduce actul de proprietate, dacă nu îl are. Apoi, o echipă de-a noastră, se deplasează la fața
locului și face un aviz tehnic, prin care confirmăm că putem vidanja acel loc. (…) Dacă înainte încheiam 99% dintre contracte doar cu societățile comerciale, care nu au canalizre, în ultima perioadă, avem, în medie, zilnic,
cam 10 contracte pe fiecare oraș în parte”, spune Cristian Ionică, managerul SC Apa Serv Valea Jiului.
După ce încheie astfel de contracte, oamenii trebuie să facă și dovada vidanjării, iar asta, în situația în care Garda de Mediu le va cere.
În baza hotărârii de Guvern, fosele septice vor fi
verificate în perioada următoare de Garda Națională de Mediu, pe baza unei planificări anuale.
La controale vor fi prezenți și reprezentanți ai unităților administrativ-teritoriale. În cazul în care se vor depista
persoane fizice sau juridice care dețin și utilizează fosă septică, însă nu s-au înscris în registrul de evidență,
Garda de Mediu va putea aplica amenzi cu valori cuprinse între 5 și 10 mii de lei. Primăriile care nu întocmesc acest registru riscă, de asemenea, amenzi de la 10.000 de lei la 15.000 de lei.
Diana Mitrache