Într-un județ cum este Hunedoara, cu cele mai multe arii naturale protejate și mii de turiști care urcă pe munți fie vară, fie iarnă, salvamontiștii cer să poată folosi girofarul. E imposibil, că nu este acceptat de lege ca acest serviciu să aibă o astfel de opțiune, iar parlamentarii hunedoreni, nu că nu ajută, dar salvamontiștii spun că i-au și încurcat.
Sunt zeci de zone protejate arii în care turiștii urcă spre delectare și, nu o dată, salvamontiștii hunedoreni au stat în trafic, opriți de faptul că nu pot avea girofar pe mașinile lor, atunci când vreun om avea nevoie de ajutor. Sunt zeci de cazuri în care salvamontiștii chiar au fost amendați că mergeau peste limita de viteză, deși de intervenția lor depindea viața unui om. Și, așa cum spun ei acum, parlamentarii din Hunedoara, la care le-au cerut sprijin aproape că i-au încurcat.
„Din păcate turistul este cel care va suferi, pentru că noi facem tot posibilul ca să ajungem la accident, sau în zona unde un om este rătăcit, rănit, dar trebuie să respectăm regulile de circulație. Aici ține de Camera Deputaților, care ne tot amână cu partea de aprobare a actului legislativ. Din păcate, unul dintre cei de la noi din județ ne frânează la momentul actual. Nu vreau să dau nume, dar așa stau lucrurile, pentru că acest parlamentar cunoaște situația, am colaborat de nenumărate ori, dar ne-am împotmolit la mal”, spune Ovidiu Bodean, șef Salvamont Hunedoara.
Serviciul Salvamont este în subordinea Consiliului Județean Hunedoara, iar cei de aici spun că știu cum stau lucrurile și că vor încerca să forțeze ca acest act legislativ să fie adpotat.
„Și mie mi-au ridicat această problemă și chiar mi-au spus recent că un salvamontist din Parâng mergea în Defileul Jiului, că era acolo o problemă. L-a oprit poliția că mergea cu viteză cu mașina Salvamont. Nu depinde de Consiliul Județean, dar voi ridica problerma președintelui Consiliului Județean Hunedoara, ca , împreună cu parlamentarii și, poate alți factori de decizie la nivel național să găsească o soluție pentru această problemă”, a declarat și Costel Avram, administrator public al Județului Hunedoara.
Dintre toate serviciile ce pot folosi girofare în trafic, doar Salvamont nu poate. Traficul îngreunat le dă bătăi de cap și, uneori, accidentații, rătăciții, sau cei care sună la 112, așteaptă mult prea mult. Iar în astfel de situații, timpul e vital.
Echipele salvamont se află în munte, dar sunt și situații în care oamenii se rătăcesc sau se accidentează pe trasee diferite de zonele schiabile sau unde sunt stațiuni cu posturi fixe, iar drumul spre acele locuri este străbătut cu mașinile. Doar că salvatorii montani deși sunt incluși în structurile ce răspund la 112, nu pot folosi girofare, nici semnale acustice și întreaga procedură se află în acum într-un proces de avizare pe la diverse comisii.
Diana Mitrache