N u am ratat un nou prilej de a fi prezent la o mare competiție de talie internațională, a 15-a ediție a Campionatului European de Handbal feminin, cu România într-o grupă în capitala Macedoniei de Nord, SKOPJE.

O săptămână petrecută acolo, alături de ”gașca” Alpha HC RO, coordonată de Costel Gavrilă, ex-handbalistul petroșenean din anii ‘80, care a dus o parte din acest grup în fosta țară iugoslavă, printre care foștii antrenori de la CSSP sau Știința Petroșani, Ioan Chirilă, Edith Mileti și Daniel Brânzău.

S kopje, dincolo de handbal
Skopje, un oraș de vreo 600.000 de locuitori parcă încremenit în timp, undeva în anii ‘70. Dacă scoatem din peisaj câteva repede de interes turistic – faleza cu podurile de pe râul Vardar, maiestuoasele statui ale lui Constantin cel Mare sau Alexandru Macedon, fortăreața Marele Bazar, câteva hoteluri și restaurante mai răsărite, unele clădiri guvernamentale, nu prea mai rămâi cu mare lucru pe retină.
Traficul este unul de coșmar, cu șoferi absolut de pe altă lume,, un drum de la hotelul ”De Koka”, până la sala sporturilor ”Boris Trajovski”, de numai 3 km durând și 20 de minute! Cerșetori și mizerie cât cuprinde, străzi murdare, tarabe cu toate tâmpeniile la vânzare la orice colț de stradă, cam asta te întâmpină într-o capitală, totuși, europeană în plin secol XXI.

H andbalul, un sport de index
Nu știu ce rațiuni o fi împins Federația Europeană de Handbal – EHF – să organizeze o competiție în această țară, dar localnicii n-au nicio treabă cu fenomenul.
Într-o sală de peste 5000 de locuri, doar la meciurile echipei gazdă se adunau vreo 2000 de suporteri, în rest, aceștia plecau, rămânând doar cei 200-300 de fani români, francezi și olandezi.
La meciul cu Spania de pildă, în sală nu au fost decât vreo 150 de ani, care și-au încurajat echipele, Spania și România.

S peranțe românești
România, până la acest moment a avut o evoluție fluctuantă. Un joc bun cu Olanda, pierdut la limită, 28-29, pe fondul unui arbitraj potrivnic, apoi de nerecunoscut cu Franța, scor 21-35 și în fine, revenirea în meciul cu Macedonia de Nord, scor 31-23, apoi evoluția dramatică din jocul cu Spania, scor 28-27, golul decisiv al Biancăi Bazaliu reaprinzând speranțele românești.
Una peste alta, pentru reporterul căruia îi place ceea ce vede în teren, nu ceea ce fură de pe facebook și alte surse neverificate (cum din păcate procedează destui pseudoziariști…) rămâne o experiență frumoasă și interesantă, cu poveștile ei, dincolo de un spațiu redus la o pagină de ziar.

GENU TUTU