T ermocentrala de la Mintia are termen de vânzare în luna decembrie, așa că iranienii au timp să o cumpere. Așetaptă să le fie montate acolo câteva utilități, iar despre acestea a vorbit, la întâlnirea de acum de la Complexul Energetic Hunedoara, administratorul judiciar.
La sediul CEH a avut loc o întâlnire între administrație, sindicate, prefectul județului Călin Petru Marian, deputatul Vetuța Stănescu și primarul Tiberiu Iacob Ridzi.
Administratorul judiciar de la Complexul Energetic Hunedoara a vrut să facă precizări clare cu privire la termenul la care se va vinde Termocentrala Mintia, dar a punctat și faptul că tot ce s-a tăiat acolo și s-a dus la fier vechi nu făcea obiectul contractului de vânzare-cumpărare care se va semna luna viitoare.
„Au ca termen de plată 4 uni de zile, adică până în 26 decembrie. În acest răstimp, au avut deja mai multe întâlniri la Transgaz, la Transelectrica, la Ministerul Energiei și
mi-au spus că săptămâna viitoare sunt în măsură să primească răspunsurile oficiale. Sunt optimiști că vor obține aprobările necesare”, a precizat Emil Gros, administratorul judiciar la CEH.
Administratorul mai spune și că nu există, însă, un contract de vânmzare-cumpărare cu firma care va cumpăra termocentrala și nici nu va fi până la semnarea lui. „Avem deocamdată o garanție de 10 de milioane de euro, care este constituită într-un depozit în contul de insolvență al CEH și așteptăm încasarea diferenței de preț, după care se va întocmi un contract de vânzare-cumpărare în care se vor prelua obligațiile din caietul de sarcini și vor fi stipulate foarte clar”, a mai spus Emil Gros.
Termocentrala de la Mintia, care nu mai funcționa de ceva timp, va fi vândută unei firme din Orientul Mijlociu. Suma la care s-a făcut tranzacția este de 91 de milioane de euro și societatea care o va cumpăra este Mass Global Energy Rom, parte a grupului Mass Group Holding.
Ministerul Energiei a impus anumite condiții investitorului cu scopul de a relansa producția de energie la Mintia. Astfel, cumpărătorul are obligația ca până la 31 decembrie 2026 să finalizeze investiția de realizare a unei capacități energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MWH, din care
minimum 800 MWH în bandă pe gaz și energie regenerabilă. Demararea investițiilor va fi posibilă după acordarea de către autorități a avizelor și autorizațiilor necesare.
Diana Mitrache