Rețeaua Națională a Muzeelor din România, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, propune publicului larg, comunității industriilor culturale și creative, mediului politic și administrativ o expoziție inedită despre valoarea patrimoniului cultural și al colecțiilor muzeale pentru societate.
Expoziția ”Muzeul pentru tine!” va avea loc în perioada 09 noiembrie – 31 decembrie 2022, la sala Tancred Bănățeanu a Muzeului Național al Țăranului Român, și este configurată în jurul unui concept curatorial care relaționează, prin analogie cu miracolul vieții și al naturii, poveștile a zeci de piese de tezaur sau de patrimoniu provenite din colecțiile a mai multor muzee din toată țara, într-un spectacol vizual care nu poate fi ratat.
Intenția acestei expoziții este de a construi o relație durabilă cu mediul politic, administrativ, creativ și cu publicul de orice tip, oferindu-i experiențe de cunoaștere și de interacțiune unice și memorabile cu colecțiile muzeelor pentru înțelegerea
valorilor economice, sociale, culturale și educative ale
acestora. Ceea ce veți vedea și aprecia a fost rezultatul unui efort colaborativ impresionant care a implicat participarea a 26 de muzee de diferite tipuri și domenii: Complexul Muzeal Național ASTRA Sibiu, Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Muzeul Casa Mureșenilor Brașov, Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, ICEM Tulcea – Institutul de Cercetări Eco-Muzeale, Muzeul Banatului Montan din Reșița, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Muzeul de Artă Brașov, Muzeul de Istorie Turda, Muzeul Județean Vrancea, Muzeul Golești, Muzeul Dunării de Jos din Călărași, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Muzeul Județean Mureș, Muzeul Județean Teleorman, Muzeul Național de Geologie, Muzeul Maramureșan din Sighetul-Marmației, Muzeul Național al Agriculturii Slobozia, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Muzeul Național al Literaturii Române București, Muzeul Național George Enescu, Muzeul de Artă Centrul Artistic Baia-Mare și Ansamblul Muzeal Național ”Curtea Domnească” din Târgoviște.
Este primul demers curatorial de tip ”blockbuster” din România, apărut din nevoia muzeelor de a fi reconsiderate de către autoritățile administrative și politice și privite ca instituții ce pot schimba substanțial dinamica economică și socială a unei comunități.
Acest proiect expozițional este parte din marca culturală ”Museums Meet Museums” a Rețelei Naționale a Muzeelor din România și a fost
implementat cu sprijinul
financiar al Administrației Fondului Cultural Național
și al Asociației Centrul Memorial Dr. Gheorghe
Telea-Bologa din Sibiu.
Muzeul Civilizației Dacice și Romane participă la această expoziție-eveniment cu o piesă din colecția Muzeului de Istorie Locală și Etnografie din Brad, o „mașină de spălat manuală”, meșterită de Ion Stoica (1861-1921), țăran inventator, născut în satul Ormindea (jud. Hunedoara); absolvent al Gimnaziului din Brad (1878), pasionat de pictură și fotografie; a pictat (1910-1913) Biserica „Buna Vestire” din Ormindea; cea mai mare pasiune a sa a fost zborul, încercând și realizând mai multe tipuri de „mașini de zburat”; una dintre acestea a fost prezentată, în anul 1884, la expoziția organizată la Sibiu de ASTRA; cu alt aparat realizat de el, în anul 1901, Ion Stoica s-a lansat într-un zbor scurt de circa 40 de metri, decolând de pe acoperișul șurii și aterizând în curtea gospodăriei. Invențiile sale au rămas la stadiul de proiect, deoarece nu a reușit să obțină susținere materială.
Țăranul român a trăit în mijlocul naturii, cu respect
pentru toate câte erau în jurul său, știind să-i folosească cu chibzuință resursele. Observând atent fenomenele din natură, folosindu-și inteligența, îndemânarea și ingeniozitatea a creat de-a lungul timpului instalații tehnice care i-au ușurat munca, utilizând resursele locale, pe care noi astăzi le numim verzi, cum ar fi: forța apei sau a vântului.
Mașina de spălat confecționată la Ormindea, cu mai bine de o sută de ani în urmă, utilizându-se ca materie primă lemnul aflat la îndemână, în pădurea din coasta dealului, face legătura cu atât de utilizata mașină de spălat din zilele noastre, prezentă în fiecare casă. De asemenea, ea este un obiect care unește generațiile care au fost, cele prezente și cele viitoare.
Dragoș Neamu