La Straja, sezonul de iarnă ar putea să înceapă din prima zi a lunii Decembrie. Cei care gestionează acum domeniul schiabil spun că se așteaptă ca lumea să vină la schi, iar pentru asta caută să mențină prețurile de anul
trecut. Mai trebuie doar să se răcească puțin vremea și Straja își va mări chiar și domeniul schiabil considerabil.
După terminarea procedurilor de licitație organizate de administrația locală de la Lupeni, domeniul schiabil Straja are un administrator. Firma câștigătoare are experiență în Straja iar primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță spune că acest lucru este benefic pentru dezvoltarea stațiunii. Acesta mai precizează faptul că sarcina nu este tocmai una ușoară pentru că trebuie făcute continu investiții pentru ca turiștii care vin în Straja să poată beneficia de cele mai bune servicii.
”Avem un câștigător pentru domeniul schiabil Straja și sperăm ca împreună cu acesta să avem rezultate foarte bune în stațiune atât în acest sezon cât și pe viitor. Acest câștigător este Comexim R de la noi din municipiul Lupeni care are o foarte mare experiență în ceea ce înseamnă gestionarea stațiunii Straja. Contractul este pe cinci ani de zile cu posibilitatea de a putea fi prelungit pe încă doi ani și jumătate. Mai mult decât atât ei trebuie să facă și anumite investiții, pârtia de sub telegondolă trebuie să fie funcțională dacă temperaturile permit acest lucru. Ne dorim ca și pe viitor să existe investiții în Straja atât din partea noastră cât și din partea mediului privat. Noi pentru Straja avem depus și un proiect în valoare de cinci milioane de euro care să completeze investițiile actuale. Prin acest proiect ne dorim să facem pasarela de trecere de la Pârtia 3 la Pârtia Baloo, un garaj pentru ratrac, mai multe tunuri de zăpadă și alte aparaturi necesare stațiunii. Ne dorim ca imaginea stațiunii să fie în fiecare an tot mai bună pentru că avem turiști din toată țara care ne vizitează. Acest lucru este benefic pentru noi atât ca administrație cât și pentru cei aproximativ 750 de angajați care sunt în Straja pe perioada celor patru luni de sezon. Ne mai dorim alături de cei de la Consiliul Județean Hunedoara să facem o parcare supraetajată în partea de sus a stațiunii pentru a putea spori confortul turiștilor”, a declarat Lucian Resmeriță primarul municipiului Lupeni.
Dar la Straja domeniul schiabil poate fi acum mărit și sezonul, dacă vremea va fi prielnică, să înceapă la 1 decembrie. „Ne interesează, atât cât este posibil, extinderea domeniului schiabil, atât în partea de sus, cât și în zonele pe care, în ultimii ani, nu am reușit să le extindem destul. Aici vorbim despre pârtia de sub telegondolă. În anii precedenți, nu ne-a permis clima să ne gestionăm foarte bine, dar sper să schimbăm acum lucrurile și, când o să apară temperaturi mai mici, vom putea să dăm drumul la tunuri și să ne pregătim”, mai spune primarul din Lupeni.
Omul de afaceri Emil Părău, al cărui firmă a câștigat licitația domeniului schiabil Straja spune că responsabilitatea este foarte mare și cel mai important lucru este ca investițiile să continue în stațiune. Astfel o prioritate pentru acesta o reprezintă punerea în funcție a telescaunului din vârf tocmai pentru ca turiști care vin la schi să se poată bucura de tot muntele.
”Pentru noi este o responsabilitate mare pentru că ne dorim ca totul să fie bine pus la punct pentru turiștii care vin în Straja atât pe cele patru luni din sezonul de iarnă cât și vara. În primul vând va trebui să ne axăm pe telescaunul de sus din vârf și să-l face funcțional. Având în vedere că timpul este scurt până la începerea sezonului de schi, nu-l vom putea repara în acest an. Trebuie comandate piese, trebuie trimise mașini grele acolo sus iar acest lucru nu se poate face dacă vremea se strică. Costul este de aproximativ 180 de mii de euro. Pe lângă acest aspect ne mai dorim să găsim soluții și în ceea ce privește curentul electric care vom încerca să-l preia cei de la ENEL, mai ales că facturile sunt din ce în ce mai mari. Pentru acest sezon am mai achiziționat un ratrac și în total avem șapte cu care dorim să batem toate pârtiile. Chiar dacă facturile au explodat, noi ne dorim să menținem prețurile cât mai mici și în acest sezon la toate instalațiile pe cablu. Mai mult decât atât având în cedere că și în sezonul de vară avem foarte mulți turiști care ne vizitează, vom încerca să operaționalizăm telegondola în mai multe zile pentru a putea satisface nevoile acestora”, a declarat Emil Părău investitor în Straja.
În Straja sunt amenajate 12 pârtii de schi, fiecare fiind echipată cu instalaţie de transport pe cablu (teleschi). Cinci dintre acestea beneficiază şi de instalaţie de nocturnă, făcând astfel posibilă utilizarea pârtiilor până seara târziu. Sunt întreţinute cu ajutorul utilajelor de bătătorit zăpada, ratrac-uri, pentru a le menţine în condiţii cât mai bune de schi. Prin cele 12 pârtii de schi, staţiunea Straja însumează aproximativ 26 km de domeniu schiabil. Din aceştia, 20 km sunt acoperiţi cu zăpadă artificială. Cele 11 instalaţii de transport pe cablu vă asigură accesul facil la toate pârtiile din staţiune: 4 telescaune, 6 teleskiuri și telegondola care face legătura dintre Lupeni și stațiune. Datorită construirii telegondolei şi a telescaunului de pe Vf. Straja, apar pârtii noi, cea mai lungă fiind Pârtia Straja, cu o lungime de 8,1 km.
Monika BACIU