Mai mulți mineri și energeticieni nu pot ieși la pensie anticipat, în baza legii 197/2021, inițiată de un grup parlamentar din Hunedoara, din care face parte și Ilie Toma, fost șef al Casei de pensii Hunedoara. Sunt probleme la casele de pensii și unele dosare au fost respinse, așa că angajații din sistemul minier și energetic s-au adresat instanței. Cei de a Complexul Oltenia chiar merg să ceară ajutor ministrului Muncii.
Aplicarea legislației cu privire la pensionarea minerilor și a energeticienilor lasă loc de interpretare și se pare că nu oricine poate beneficia.
Sunt mii de persoane care așteaptă la Complexul Energetic Oltenia pensionarea în baza Legii 197 din 2021. Actul normativ este în vigoare, însă nu este aplicat de către casele de pensii. Iar la Complexul Energetic Hunedoara situația nu este foarte diferită.
„Avem și noi câteva cazuri. Sunt și câteva procese câștigate în primă instanță, dar nu foarte multe, la care Casa de Pensii a făcut recurs, urmând să se judece la Curtea de Apel Alba Iulia. De asemenea, existăo sesizare a Curții Supreme de Casație și Justiție pe această problemă și, din ce știu eu, urmnează ca în luna decembrie, Curtea să pronunțe pe acestă lege care ar permite ieșirea mai repede a multor angajați la pensie”, a declarat Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele.
Și sindicatele din Complexul Energetic Oltenia cer aplicarea în mod unitar a Legii 197. Acest lucru se poate face printr-o intervenție a Ministerului Muncii sau a Casei Naționale de Pensii. Dar, în Valea Jiului, sunt și angajați care au reușit să iasă la pensie anticipat pe această lege. „Pe Legea 197 au ieșit foarte puțini. Sunt doar câteva cazuri și sunt niște decizii și, în momentul în care instanța dă câștig de cauză, se eliberează decizia de pensionare instantaneu. Dar sunt și cazuri în curs de judecare. La Gorj situația este puțin diferită, pentru că, dacă se dă curs acestor inițiative, Gorjul riscă să piardă cred că mai bine de jumătate din personal”, mai spune Darius Cîmpean.
Legea 197/2021, prevede ca persoanele care au desfășurat activitate în locurile de muncă încadrate conform legislației anterioare în grupa I și /sau a II-a de muncă, vor putea beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, dacă au lucrat cel puțin 25 de ani în aceste condiții. Se vor avea în vedere, deci, și stagiile de cotizare realizate în aceste condiții de muncă în trecut, anterior datei de 1 aprilie 2001, nu doar cele realizate ulterior datei de 18 august 2021, data intrării în vigoare a Legii nr.197/2021.
La determinarea drepturilor de pensie pentru persoanele care vor beneficia de prevede-rile acestei legi, se va utiliza stagiul complet de cotizare de 25 de ani, pentru stagiile de cotizare realizate în condițiile de muncă precizate mai sus.
Diana Mitrache