C urtea Constituţională a admis sesizarea USR pe legea prin care s-a dat undă verde construirii de hidrocentrale mici în ariile protejate. Așa că acestea nu vor putea fi puse în funcțiune. Doar că, spun cei de la Petrila, decizia nu afectează și Microhidrocentrala de pe Taia. Cea de pe Jiu, din Defileu, rămâne, însă, blocată.
Propunerea inițială prevedea scoaterea din arii protejate „pentru obiective de investiții pentru realizarea de amenajări hidroenergetice, obiectivele fiind în curs de execuție sau demarate anterior declarării ariilor protejate la 29 iunie 2007”. Forma adoptată de Camera Deputaților și modificată în timpul plenului prevedea că „obiectivele de investiții pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuție cu procent de realizare mai mare de 60%, la data de 1 mai 2022, sunt considerate ca fiind proiecte de interes public major și de siguranţă şi securitate naţională”.
Curtea Constituţională a României a stabilit, miercuri, că Legea care permite construcţia de hidrocentrale mici în ariile protejate a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului. Dar, cei din Petrila spun că nu îi afectează și că hidrocentrala de pe Taia va fi pornită curând.
„Din ce știm noi, MHC Taia nu este afectată. Asta, pentru că amenajarea hidroenergetică s-a terminat în 2014 și a funcționat până în 2018. În această prevedere se vorbește despre amenajările hidro care sunt realizate în proporție mai mare de 60%, până la data de mai 2022. Am discutat cu cei care se ocupă acolo. Ei sunt acum în perioada de probe, pentru că, un lucru pe care nu îl mai folosești mai mulți ani, are nevoie de mai multe remedieri. Dar este la faza la care va fi repusă în lucru”, a declarat Marius Heljiu, viceprimarul orașului Petrila.
În primăvară, peste 600 de semnături au fost strânse în doar câteva zile pentru a proteja râul Taia. Biologul Călin Dejeu a lansat în martie 2022 o nouă petiție publică pentru salvarea Râului Taia. Călin Dejeu susține că râul Taia este singurul din ”râu de munte din România care a fost eliberat din țeavă, care a fost scăpat din ghearele mafiei microhidrocentralelor, prin intervenția justiției”.
Diana Mitrache