Toți cei care au fose septice în curte trebui să anunțe autoritățile locale. În caz contrar, aceștia riscă să primească amenzi între 5 și 10 mii de lei. De asemenea, riscă amenzi și autoritățile locale care nu vor pune la dispoziția românilor completarea formularului de înregistrare. Este o decizie care trebuia aplicată până în 31 octombrie, dar e departe de a fi pusă în practică în totalitate.
Zeci de străzi, din toată Valea Jiului nu au canalizare, ori sunt doar în curs de a fi extinsă, așa că toți cei care au WC-ul în curte, ori fose septice, e musai să se înscrie în Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate, conform Hotărârii de Guvern nr. 714. Conform legii, fosele septice trebuie declarate la primărie.
Doar că, deși termenul limită a expirat, încă nu toți oamenii au făcut asta. La Lupeni, spre exemplu, oamenii au venit în număr destul de mare, în ultima perioadă, dar tot nu au declarat toți. „Zilele trecute chiar am avut foarte multe solicitări din partea cetățenilor. Nu am făcut încă o analiză, ca să știu ce procent a făcut asta. A fost o chestiune obligatorie pe care oamenii trebuiau să o facă. Unii au reușit să se încadreze, iar alții sper să o facă cât mai repede. Sunt convins că oamenii sunt responsabili și vom avea totul gata, în momentul în care vor apărea controalele”, a spus Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
Hotărârea este în vigoare din luna mai a acestui an, dar unii primari abia acum încep să se agite ca să strângă datele, termenul final fiind 31 octombrie, deci, deja trecut. Actul normativ prevede că cei care şi-au construit fose septice începând cu luna mai a acestui an, au 120 de zile la dispoziţie ca să le declare. Restul – au 180 de zile la dispoziţie.
Unii primari, spun, însă, că sunt în situația de a extinde canalizarea. „Cred că sunt cam 1000 de case în această situație la Lupeni, care nu au canalizare. Dar noi am obținut prin programul Anghel Saligny, o finanțare de 17 milioane de lei, doar pentru canalizări și acum se lucrează la proiect e scos la licitație.Avem 5 firme care au depus oferte și, după ce vom finaliza proiectul tehnic, vom scoate lucrarea la licitație și vom introduce canalizarea”, a mai adăugat primarul din Lupeni.
În baza hotărârii de Guvern, fosele septice vor fi verificate apoi de Garda Națională de Mediu, pe baza unei planificări anuale. La controale vor fi prezenți și reprezentanți ai unităților administrativ-teritoriale. În cazul în care se vor depista persoane fizice sau juridice care dețin și utilizează fosă septică, însă nu s-au înscris în registrul de evidență, Garda de Mediu va putea aplica amenzi cu valori cuprinse între 5 și 10 mii de lei. Primăriile care nu întocmesc acest registru riscă, de asemenea, amenzi de la 10.000 de lei la 15.000 de lei.
Diana Mitrache