P rețurile la energie și resurse energetice au avut o creștere semnificativă în acest an. Populația și unele din companii sunt cele mai afectate. În schimb, există un mare câștigător în această ecuație a crizei 0energetice.
”Bugetul este cel mai mare câștigător în această perioadă! Pe de o parte, cu cât prețul este mai mare, cu atât sumele încasate din TVA (care se aplică procentual, 19%) sunt mai mari. Pe de altă parte, modificările legislative, adoptate în ultimii 10 ani, dar, în
special, cele adoptate în ultima perioadă, au majorat enorm încasările statului! De exemplu, în anul 2013 s-a adoptat OG 7, care prevede supraimpozitarea veniturilor suplimentare obținute de producători din vânzarea gazelor naturale, după cum veniturile suplimentare obținute de producători din vânzarea energiei electrice sunt supraimpozitate prin legislația adoptată în anii 2021 și 2022. Efectul este că banii strânși la buget se adună ”cu nemiluita”! Ca exemplu, numai impozitele directe plătite de Petrom au crescut, în acest an, cu peste 550%! De remarcat, Petrom rămâne cel mai important contributor la bugetul de stat. De la privatizare, din anul 2005, și până la sfârșitul anului trecut, contribuțiile la bugetul de stat din taxe, impozite și dividende au depășit 35 miliarde de euro. De asemenea, în aceeași perioadă, investițiile în România au fost de aproximativ 17 miliarde de euro”, arată focus-energetic.
Prețurile mari la energie și resurse energetice au condus la încasări foarte mari la stat. Doar câteva dintre cele mai mari companii din sector au contribuit cu peste 15 miliarde de lei la buget și doar în primul semestru al anului: Nuclearelectrica – aproape 6 miliarde lei, Hidroelectrica – aproape 3 miliarde de lei (doar din dividendele pe anul trecut și un divident special), Romgaz – 4,6 miliarde lei, Rompetrol – 2 miliarde lei.
Cel mai mare contributor la bugetul statului rămâne OMV Petrom, companie care extrage petrol și gaze naturale, dar care le și prelucrează și vinde carburanți și energie electrică. De remarcat, în acest an, OMV Petrom a distribuit dividende totale de 4,5
miliarde lei, din care 2,5 miliarde lei dividende speciale. Pentru că statul român deține circa 20% din acțiunile companiei, a încasat aproape 1 miliard lei din aceste dividende.
În primele 9 luni ale anului, contribuția Petrom la bugetul de stat a crescut la aproximativ 15 miliarde lei, aproape dublu față de aceeași perioadă a anului trecut.
Din această sumă, taxele directe plătite se ridică la 7,1 miliarde lei, de peste 5,5 ori mai mari față de perioada similară din 2021, creștere determinată în principal de nivelul mai ridicat de taxare pentru gazele naturale și taxa recent introdusă pe electricitate.
OUG 119/2022 prevede că toți banii obținuți de producători din vânzarea electricității la prețuri mai mari de 450 lei/MWh merg la Fondul de Tranziție Energetică.
Monika BACIU