Începe ediția cu cea mai mare participare din partea salvatorilor minieri și de suprafață. Vorbim despre ediția cu numărul XIII, una mult așteptată și care atrage atenția asupra faptului că, în ciuda restrângerii activității din minerit, salvatorii se regăsesc în număr tot mai mare la suprafață.
Echipe de la rafinării, de la combinate chimice și metalurgice din România, dar și din minerit,
vin să se întreacă la INCD INSEMEX Petroșani.
Este o ediție ce
pare mult-așteptată, dat fiind numărul mare de participanți și de la care se așteaptă rezultate foarte bune.
„Este a XIII-a ediție a concursului de salvare minieră, dar și de suprafață. După cum știți, pandemia ne-a oprit la precedentele două ediții și acum e o bucurie să ne revedem aici, cu atât mai mult cu cât numărul de particianți și de echipe este unul fără precedent. Avem la secțiunea de suprafață 7 echipe care participă și la secțiunea de subteran tot 7”, a spus dr ing Artur George Găman, director general al INSEMEX Petroșani, președinte onorific al Asociației Salvatorilor Minieri și de Suprafață.
Este o experiență pe care salvatorii o dobândesc doar la un astfel de
concurs, dincolo de momentele când acționează la cazuri concrete. Dar este mai simplu să piardă concursul din cauza unor greșeli din care să învețe și să știe apoi, în practică, unde pot să nu acționeze corect. Așa că tocmai asta se urmărește.
Și, dacă numărul salvatorilor a mai scăzut pentru că și minele s-au închis, cei de la suprafață sunt tot mai mulți.
„Având în vedere că normele stabilesc dimensiunile unor stații de salvare în funcție de numărul persoanelor active din cadrul exploatărilor miniere, vă putem spune că la unitățile de suprafață acest personal are un număr tot mai mare. Vă dau ca exemplu OMV Petrom, unde ne apropiem de 500 de persoane, care sunt implicate în activitatea de salvare”, a mai spus directorul general al INSEMEX Petroșani.
Salvatorii de întrec joi, pe secțiuni, la suprafață și în subteran și ei vor fi puși să gestioneze contra-cronometru situații-limită.
Diana Mitrache