Perimetrele de la fosta mină Petrila au potențial. A spus-o și comisarul european Elisa Ferreira, care i-a întrebat pe cei ce au primit-o la mină, ce vor face cu toate terenurile de acolo. Le-a sugerat să se îndrepte spre energia verde, spre producția de piese, ori subansambluri de profil, să pună în zonă panouri fotovoltaice, iar aceste planuri au fost acreditate și de cei de la Consiliul Județean Hunedoara.
Comisarul European a fost întâmpinat la fosta mină Petrila de cei care scriu proiectele de reconversie, care i-au arătat ce a rămas de la mină și care ar fi direcția spre care se îndreaptă.
Încă de la cumpărarea clădirilor, reprezentanții Consiliului Județean au vorbit despre proiecte ce sunt aplicabile aici.
Paula Enuț (in foto, prima de la stanga la dreapta), consilier Serviciul dezvoltare regională și integrare europeană din cadrul CJ Hunedoara: „Este un moment istoric pentru județul Hunedoara. Consiliul Județean Hunedoara este preocupat, fiind într-o zonă carboniferă, ca patrimoniul istoric al zonei să nu ajungă să vorbim la trecut despre el. De aceea am cumpărat mina Petrila, cu scopul de a atrage bani europeni și guvernamentali. Dezvoltăm două axe: o axă patrimonială, istorică, cultural-artistică, adică, dintr-o exploatare carboniferă să facem una culturală. Și terenul aferent să îl punem la dispoziția potențialilor investitori, pe care, în cadrul proiectelor din tranziția justă să îi atragem în zonă și să ridicăm mineritul din adâncuri, spre înălțimi, spre zonele montane, deci turism și spre soare, prin energia verde”.
Exploatarea minieră de la Petrila a fost înființată în anul 1859, mina Petrila fiind cea mai adâncă din Valea Jiului, dar a fost închisă în anul 2015.
Cei din Consiliul Județean spun că obiectivele istorice ar urma să le preia Muzeul Civilizației Dacice, care să scrie proiecte europene și să le pună în valoare.
Terenul rămas va fi pus la dispoziția celor interesați, că acolo este apă, curent, gaz. O parte din Preparație, ar urma să fie preluată de Asociația Planeta Petrila, care are în plan să atragă bani pentru reabilitare și transformare, iar clădirile administrative pot fi preluate de primărie, care ar putea să își aducă acolo toate serviciile la un loc.
Diana Mitrache
Foto: Facebook CJ Hunedoara