Ursul coboară din nou în zona campusului Universității din Petroșani, dar de data aceasta vorbim despre o scenetă pusă la cale de Noaptea Cercetătorilor Europeni. Tot acolo vor fi experimente chimice și fizice, prezentări de machete și chiar observații astronomice. Evenimentul are loc vineri seara de la ora 17,00.
În ziua de 30 septembrie 2022, cu începere de la ora 17:00, cercetătorii ne dau întâlnire în aer liber, în parcarea laterală a Universității din Petroșani (sus, pe drumul spre Brădet).
Veți avea ocazia să participați la experimente interactive, ateliere interesante, observații astronomice, expuneri și expoziții – robotică și programare, observarea a tot felul de fenomene fizice și chimice, artă cinetică, dar și o altfel de „Alertă la urs”. Totodată, vom putea observa o părticică de „lume la scară redusă”, adică o expoziție de diorame, care au obținut premii semnificative la concursurile naționale de profil. Parteneri sunt cei de la Biblioteca din Petrila și Universitatea din Petroșani.
„Urmează să se întâmple o serie de evenimente pe care le-am pregătit împreună cu alte 9 instituții din Valea Jiului. Sunt evenimente menite să aducă lumea științei mai aproape de publicul larg. În ultima zi de vineri din septembrie, din 2005, an de an, în Europa au loc astfel de activități, iar noi vom avea roboței de tot felul, jocuri video și programare, experimente și observări ale unor fenomene fizice și chimice, expoziții de diorame și machete mecanice și va coborî și ursul la Universitatea din Petroșani, locul în care se va desfășura evenimentul, de data aceasta într-un proiect artistic inedit realizat de copiii de la Clubul Copiilor din Petrila”, a spus Oana Bălănescu, biliotecară la Biblioteca Gheorghe Itul din Petrila.
Și anul acesta, tombolă cu premii, va fi distracție, știință mși inovare, taote pe înțelesul tuturor. Așa că nu ezitați să urcați până în capus, vineri seara. „Oricne poate veni, pentru că evenimentul se adresează tuturor vârstelor. Vor avea loc și ateliere pentru începători, în care copiii află ce sunt plăcuțele micro bit, cum se folosesc și cum pot crea jocuri cu ele, cum pot să face un produs pentru diorame, din materiale reciclabile”, a mai precizat Oana Bălănescu.
Noaptea cecetătorilor europeni este un eveniment ce vrea să implice oamenii simpli și tinerii, ori copiii în lumea științei, pe înțelesul tuturor. Așa că vineri, cu mic cu mare, sunt așteptați în campusul universității din Petroșani, în parcare.
Diana Mitrache