L a 10 septembrie 2022 a fost marcată Ziua mondială a primului ajutor, iniţiată de Federaţia Internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, care a trecut această zi în calendarul său de
evenimente în 2000, fiind celebrată anual, în a doua zi de sâmbătă a lunii septembrie.
Voluntarii de la Petroșani ne-au spus cât este de important pentru oricine să știe ce e de făcut.
În situații grave, e bine să știi ce e de făcut și, dacă nu știi, să nu te bagi. Asta spun voluntarii de la Petroșani, pe care i-am întrebat cât de important este să acorzi, la timp și corect primul ajutor unui om. „Crucea Roșie Română a făcut o tradiție de 146 de ani în ceea ce privește cursurile și tehnicile de acordare a primul ajutor. Și trebuie să știm că primul ajutor nu înlocuiește serviciile medicale de urgență. Nu putem face altceva, decât să prevenim complicațiile și să ameliorăm suferințele, până la sosirea serviciului medical de urgență. Și am avut astfel de cazuri. Au fost din rândul nostru voluntari care au întâlnit astfel de situații și au acordat primul ajutor în mod corespunzător ”, a spus Ana Tucan, lider de tineret Crucea Roșie Petroșani.
Crucea Roşie Română a lansat, în 2012, proiectul „Puncte de prim ajutor în comunităţi izolate”, care are ca scop formarea şi instruirea unor persoane pentru a putea acorda primul ajutor de bază în cazul unor urgenţe. Proiectul se adresează comunităţilor izolate din mediul rural care nu dispun de servicii medicale permanente, iar serviciul de ambulanţă se află la distanţă, iar voluntarii care vin să învețe sunt din ce în ce mai mulți, indiferent de localitate. „În cazul în care nu suntem siguri, mai bine nu acordăm primul ajutor. Mai bine sunăm la 112 și știu ei ce este de făcut. Anul acesta am avut destul de mulți tineri care au participat la taberele de pregătire în domeniul situațiilor de urgență, iar ei, pe lângă cursuri au putut să își aprofundeze și cunoștințele. Noi organizăm în fiecare an cursuri de prim ajutor la care poate participa oricine. Cursurile au o durată de 12 ore și poate participa oricine, fiind atât pregătire practică, cât și teoretică, iar, la final, fiecare primește o diplomă și o legitimație”, a mai spus Ana Tucan, lider de tineret Crucea Roșie Petroșani.
Cei mai mulți volunatri sunt elevi și este de menționat faptul că echipa de la Colegiul Național Mihai Eminescu, formată din voluntari la Crucea Roșie, au reprezentat Hunedoara la concursul național Sanitarii Pricepuți.
Diana Mitrache