7_siteInculpatii în dosarul exploziei de acum 2 ani de la mina Uricani ajung în fata judecãtorilor, marti. Atunci a fost fixat noul termen, iar martorii tragediei ar putea fi audiati.

La termenul din ianuarie, 3 martori care au venit la Petrosani sã dea declaratii în fata instantei nu au avut prilejul sã o si facã, din vina avocatilor, care pentru a doua oarã nu au ajuns la Petrosani. Atunci a lipsit motivat Paula Iacob, care a depus o copie xerox la dosar prin care justificã o interventie chirurgicalã, motiv pentru care nu a fost prezentã. Nici celãlat avocat, Daniel Ionascu nu a venit. Asta dupã ce la termenul din decembrie el a fost cel care a avut o problemã medicalã. La termenul din ianuarie, Ionascu a avut un alt proces la Covasna. Instanta a cerut, însã, în 15 ianuarie, ca cei doi sã poatã fi reprezentati de alti colegi de la Hunedoara, în astfel de situatii. Asta pentru cã martorii, rudele celor decedati, dar si reprezentantii legali ai pãrtilor implicate, sã nu mai facã drumuri degeaba de la Uricani, ori Câmpu lui Neag.

Doi dintre inculpati, Dragos Aurelian Ciucã si Claudiu Lucian Butari, sunt apãrati de avocatul Paula Iacob, cea care a cerut la termenul din februarie 2012 sã studieze dosarul. Asta pentru cã avocata e de pãrere cã accidentul în care 5 electricieni au murit pe galeria principalã s-a produs din cauza unor cauze fortuite. Patru fosti sefi ai Exploatãrii Miniere Uricani, respectiv Dragos Aurelian Ciucã, Claudiu Lucian Butari, Nicusor Florin Moga si Florinel Moldovan, au fost trimisi în judecatã de procurori, pentru ucidere din culpã.

La începutul lunii februarie, s-au comemorat doi ani de la tragedia care a bãgat în pãmânt 5 oameni la Mina Uricani. Ortacii si întreaga suflare a minei a aprins o lumânare si toti si-au amintit de cumplita zi de 5 februarie 2011.

Abaterile grave de la normele de securitate în muncã au dus la moartea celor cinci mineri în exploatarea Uricani, la începutul lunii

februarie. Ancheta în cazul exploziei de la Mina Uricani a fost finalizatã, iar inspectorii de muncã au descoperit zeci de abateri si mai multi vinovati.

Potrivit procesului verbal de cercetare a accidentului de muncã produs în luna februarie la Exploatarea Minierã Uricani, în urma expertizãrii echipamentelor si a cercetãrilor, s-au constatat 26 de abateri, 21 dintre acestea fiind sanctionate cu amenzi contraventionale în valoare de 182.000 lei, iar cinci cu avertisment contraventional. Directorul unitãtii miniere se aflã si el printre persoanele cu atributii în domeniul respectãrii normelor de muncã sanctionate.

Practic, gradul de responsabilitate a fost determinat pentru fiecare persoanã în parte în conformitate cu fisa postului.

În urma cercetãrilor, s-a stabilit cã în subteranul MInei Uricani s-a produs o explozie de metan, sursa acesteia fiind reprezentatã de “o scânteie de naturã electricã produsã undeva în zona silozului”.

Diana Mitrache