C alitatea apei potabile a fost și va fi o prioritate pentru operatorul de apă și canalizare din Valea Jiului. Cei de la ApaServ efectuează zilnic teste pentru ca apa să fie una potabilă și să respecte anumite norme și legislații. Chiar dacă există multe voci care spun că apăa cade pe noi din munte, lucrurile nu sunt atât de simple.
Pentru ca apa să poată fi potabilă sunt efectuate peste 20 de analize fizico-chimice, cinci analize microbiologice, lucruri care se fac în cadrul ApaServ începând de la stațiile de tratare și până la rețelele de distribuție. Cristian Ionică, directorul general al SC ApaServ Valea Jiului spune că atunci când sunt efectuate toate procedurile pentru ca apa să devină potabilă, condițiile sunt foarte stricte și nu există loc pentru greșeli.
”Apa este potabilă atunci când respectă prevederile Legii 458/2002. Legea ne obligă să efectuăm un set de analize fizico-chimice și bacteriologice unde există norme minime și maxime. Din punct de vedere microbiologic avem niște condiții foarte stricte. Dace aceste condiții nu sunt respectate înseamnă că apa nu este potabilă. În acest sens sunt efectuate peste 20 de analize fizico-chimice, cinci analize microbiologice, lucruri care se fac în cadrul ApaServ începând de la stațiile de tratare și până la rețelele de distribuție. Acest lucru însumând rezervoare de înmagazinare și puncte de recoltare din toată Valea Jiului, școli, grădinițe, restaurante, locuri în care dacă este vreo problemă cu apa posibilitatea de răspândire a unei boli prin apă este mai ridicată”, a declarat Cristian Ionică directorul general al SC ApaServ Valea Jiului.
G ustul și mirosul apei diferă
Multă lume se întreabă de ce apa potabilă are alt gust și miros în alte zone ale țări față de apa care curge în Valea Jiului la robinet. Și în aceste cazuri există o serie de factori care pot duce la schimbarea caracteristicilor apei potabile. Reprezentanții societății de apă și canalizare din Valea Jiului ne spun că toate aceste diferențe vin din faptul că apa în anumite zone ale țării este se află în puțuri de mare adâncime. Mai mult decât atât există și poluarea care are efecte asupra apei potabile. În multe cazuri există industrii care poluează sursele de alimentare ale stațiilor de tratare.
”În analizele fizico-chimice una dintre caracteristici o reprezintă gustul și culoarea. Gustul apei ar trebui să fie același peste tot. La noi în Valea Jiului sunt rețele supraterane și nu există riscul de apariție a fierului și manganului care dau un alt gust la apă. În alte localități unde există puțuri de mare adâncime și există fier și mangan poate apa să aibă alt gust dar acest lucru nu înseamnă că apa nu este potabilă. Și la acești indicatori există limite în care trebuie să se încadreze. Un alt gust al apei poate apărea și în zonele în care sunt industrii care poluează sursele de alimentare ale stațiilor de tratare. În principal gustul diferit apare în zonele în care pe lângă apa de suprafață se mai folosește și apa din sursele de mare adâncime. Zonele de șes sunt mai afectate de aceste lucruri, noi avem noroc că putem muta apa dintr-un oraș în celălalt. Avem cinci stații de tratare care toate sunt supraterane și apa nu este staționară pe când apa din puțurile de adâncime este una staționară. Dacă în unele zone sunt probleme și cu bazinele de acumulare, la noi nu există această problemă”, a mai precizat sursa citată.
Toate investițiile care au fost făcute sau sunt în derulare la stațiile de tratare a apei pe tot cuprinsul Văii Jiului au menirea de a aduce la robinetele cetățenilor o apă de cea mai bună calitate.
Monika BACIU